PREDSJEDNIK RH SUDJELOVAO U SPLITU NA SVEČANOJ PRIMOPREDAJI DUŽNOSTI ZAPOVJEDNIKA HRM

Tekst: Panopticum/N. Jelić

Foto: Tomislav Bušljeta

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske sudjelovao je u petak, 12. siječnja 2024. godine u Splitu na svečanosti primopredaje dužnosti zapovjednika Hrvatske ratne mornarice između dosadašnjeg i novog zapovjednika, kontraadmirala Ive Raffanellija i komodora Damira Dojkića.

Tom prilikom je izjavio kako „želi vjerovati da će novi ministar obrane u vremenu koje stoji pred njim učiniti sve da Hrvatska konačno ima okupljenu i kompletiranu obalnu i priobalnu flotu“.

Nadalje, u prigodnom obraćanju predsjednik Milanović istaknuo je kako se u posljednje vrijeme Hrvatska, u nekim segmentima svoje obrambene strukture, opremila na vrlo vidljiv i zavidan način nabavivši 12 relativno novih zrakoplova četvrte generacije ali da smo odavno trebali imati pet obalnih ophodnih brodova, a imamo samo jedan, istaknuvši da je realni cilj i stvarna nada Hrvatske mornarice vanobalni ophodni brod.

U tom smislu, Predsjednik je rekao kako povijest pomorskih bitaka u novom vijeku pišu samo oni koji su ratovali, a to su velike države, velikih mora i velikih flota, ali da su dometi Hrvatske u mnogo čemu ograničeni rekavši kako Hrvatska treba  korveta, vanobalni ophodni brod, koji može izaći na Mediteran zaboravivši pritom navesti zanimljivu nabavu vojnog broda svog prethodnika na Pantovčaku.

Komodor Damir Dojkić, novi zapovjednik HRM,  u Oružane snage RH pristupio je 1. listopada 1991. kao dragovoljac Domovinskog rata, pripadnik 1. diverzantskog odreda HRM-a i „S“ voda 114. pričuvne brigade HV. U nastavku karijere obnaša sljedeće dužnosti: zamjenik zapovjednika 2. satnije 53. bojne Mornaričko desantnog pješaštva, zamjenik zapovjednika Torpednog broda „Vukovar“, zapovjednik Ophodnog broda minopolagača „Dubrovnik“, zapovjednik raketnih topovnjača „Šibenik“ i „Kralj Petar Krešimir IV“, zamjenik zapovjednika Divizijuna za površinsko djelovanje, voditelj Odsjeka za obrambeno planiranje, voditelj Odsjeka za međunarodnu vojnu suradnju te načelnik Odjela za obrambeno planiranje i međunarodnu vojnu suradnju u Zapovjedništvu Hrvatske ratne mornarice, zapovjednik Divizijuna za površinsko djelovanje u Flotili HRM, načelnik Stožera Flotile te zapovjednik Flotile Hrvatske ratne mornarice.

Od 2018. godine obnašao je dužnost načelnika Stožera zamjenika zapovjednika Hrvatske ratne mornarice. Na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman“ završio je Zapovjedno-stožernu školu 2010. godine, a potom i Ratnu školu 2015. godine. Odlikovan je Spomenicom domovinskog rata, Spomenicom domovinske zahvalnosti, Redom hrvatskog trolista i Redom bana Jelačića te mu je dodijeljena zlatna medalja Hrvatske vojske.

Osim predsjednika Milanovića na svečanosti primopredaje dužnosti zapovjednika Hrvatske ratne mornarice obratili su dosadašnji zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Ivo Raffanelli, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice komodor Damir Dojkić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj.

Uz predsjednika Milanovića bili su savjetnik Predsjednika za obranu Ivica Olujić, posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković i pobočnik Predsjednika Republike brigadir Vlado Čulina.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon