PREDSJEDNIK RH KOMENTIRAO IZBORE U BIH A MVEP RH NAZVAO PUTNIČKOM AGENCIJOM

Tekst: Panopticum/N. Jelić

Foto: Reuters/Ured predsjednika

Predsjednik Zoran Milanović je u nedjelju, 2. listopada 2022. iz Kastva, gdje sudjeluje na manifestaciji “Pozdrav Beloj nedeji”, komentirao izbore u BiH  te konstatirao kako “Hrvatska kao cjelina ne radi dovoljno” i poručio kako je Hrvatska “trebala odavno iskoristiti instrumente koje joj kao članici NATO-a i Europske unije stoje na raspolaganju i vidjeti kako to druge članice rade”.

Dotkanuo se i navoda da bi visoki predstavnik u BiH, Christian Schmidt mogao tražiti izmjene Izbornog zakona te pritom napomenuo kako sudbina Hrvata u BiH ne može ovisiti o milosti nekog činovnika, te takvu situaciju u BiH nazvao neizdrživom. Pozvao ih je još jednom da izađu danas na izbore i da glasaju.

Potom je predsjednik RH rekao kako “nikakav NATO nije oslobodio BiH” te izjavio da je “hrvatska diplomacija, dakle Zrinjevac, prestao biti permanentna putnička agencija i počeo raditi nešto po tom pitanju” obzirom da je Hrvatska potpisnica Daytona te da je BiH oslobođena i hrvatskim oružjem i hrvatskim životima.

Nadalje, predsjednik RH je naveo da “Hrvatska politika i vanjska politika koja to ne uvažava i koja time ne upravlja je slaba i jadna”. Izjavu je zaključio dotaknuvši premijera Andreja Plenkovića povodom njegovog nedavnog govora u UN-u u New Yorku gdje je Plenkovićev istup s govornice UN-a kojim poziva visokog predstavnika u BiH da osigura legitimnu zastupljenost Hrvata u BiH, nazvao moljakanjem.

Podsjetimo, manifestacija „Bela nedeja“ održava se prve nedjelje u mjesecu listopadu i višestoljetna je tradicija u kastavskom kraju u čast početka jeseni i mladoga vina s ponudom tradicionalnih proizvoda i zanata te uz prateće kulturno-zabavne programe.

U prilogu teksta donosimo manju fotogaleriju s nedjeljne manifestacije. Uz predsjednika Republike u Kastvu su bili posebni savjetnik predsjednika za ekonomiju Velibor Mačkić i povjerenik predsjednika za sport Željko Jovanović.

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon