PLENKOVIĆ S GOVORNICE UN-A POZVAO VISOKOG PREDSTAVNIKA SCHMIDTA DA OSIGURA LEGITIMNU ZASTUPLJENOST HRVATA U BIH

Tekst: Panopticum

Foto: Misija RH pri UN

Premijer Andrej Plenković izjavio je u petak, 23. rujna 2022. na Općoj skupštini UN-a na okolnost ratnih zbivanja u Ukrajini da je Hrvatska prije tri desetljeća bila žrtva agresije, da je gotovo trećina teritorija bila okupirana i da je imala embargo na uvoz oružja. Hrvatska je, poučena svojim iskustvom, iskazala Ukrajini “političku, humanitarnu, ekonomsku i vojnu solidarnost”, naglasio je hrvatski premijer.

Osim toga, podsjetio je da će Zagreb u listopadu 2022. biti domaćin prvog parlamentarnog samita Krimske platforme te da Hrvatska ostaje predana “jačanju demokracije”. Premijer Plenković je također u svom izlaganju upozorio da je rat u Ukrajini “radikalno promijenio ne samo sigurnosnu, već i energetsku arhitekturu Europe i prijeti globalnoj sigurnosti hrane”.

Dodao je da Hrvatska na regionalnoj razini pridonosi energetskoj sigurnosti. Istovremeno, Hrvatska ulaže u obnovljivu energiju. Jedan posto najbogatijih zemalja u svijetu odgovorno je za 15 posto štetnih emisija, što premijer smatra neprihvatljivim i nepoštenim.

Premijer je dodao da unatoč aktualnim krizama svijet treba ostati predan ciljevima Pariškog klimatskog sporazuma i da se suradnja u odgovoru na klimatsku krizu treba pojačati na “nacionalnoj, regionalnoj i globalnoj razini”. Nadalje, Plenković je podsjetio da Hrvatska skoro ulazi u eurozonu i šengenski prostor i time “osnažuje svoju poziciju”.

Premijer Plenković također je govorio o stanju u jugoistočnoj Europi. Dodao je da je Hrvatskoj “stabilnost Bosne i Hercegovine od posebne važnosti”. “Želimo vidjeti prosperitetnu i funkcionalnu BiH”, rekao je premijer, dodavši da je, u svjetlu rata u Ukrajini, važno poštovati Dejtonski sporazum.

Plenković je povodom toga pozvao Visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta da upotrijebi svoje ovlasti “pošto su bošnjački lideri javno priznali da nemaju istinske namjere postići dogovor s hrvatskim liderima u BiH glede izborne reforme”, kako bi se osigurala legitimna zastupljenost Hrvata u BiH.

Hrvatski premijer je zaključno poručio da se svijet trajno promijenio i da u novim okolnostima, veća međunarodna suradnja nema alternativu.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon