PREDSJEDNIK BRAZILA POČEO OTVORENO PRIJETITI SUCIMA VRHOVNOG SUDA

Tekst: Panopticum/Reuters

Foto: MVEP

U utorak, 7. rujna 2021. na Dan neovisnosti Brazila, više desetaka tisuća ljudi prosvjedovalo je u nekoliko brazilskih gradova, ističući antidemokratske slogane u znak podrške predsjedniku Jairu Bolsonaru. Istovremeno, Bolsonaro je u govoru u Braziliji zaprijetio predsjedniku Vrhovnog suda Luizu Fuxu povodom pravnih radnji koje poduzima sudac istog suda Alexandro de Moraes protiv pristaša predsjednika Brazila, a održao ga je ispred prosvjednika koji su doputovali iz raznih dijelova zemlje. Bolsonarove pristalice su na demonstracijama nosili natpise koji su izražavali prijetnje Vrhovnom sudu i Kongresu. Bolsonaro je podizao tenzije uoči Dana nezavisnosti autoritativnim prijetnjama, a promatrači su ih opisali kao pokušaje mobilizacije svojih pristalica.

Podsjetimo. sudac Moraes je odgovoran za istragu financiranja i organizacije djelovanja koja su za cilj imala napade na demokraciju i demokratske institucije, a već je naredio uhićenja Bolsonarovih saveznika i militanata. Inače, među Brazilcima pada podrška Bolsonarovoj administraciji, a prema anketi s početka srpnja 2021. godine, oko 51 posto ispitanika bilo je protiv njegovih politika, što je najgori rezultat od kada je Bolsonaro 2019. godine preuzeo vlast.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon