PREDAVANJE U HID: JANUSZ KORCZAK I NAŠE DOBA

Tekst: R. F./HID

Foto: www.matrixworldhr.com

Hrvatsko-izraelsko društvo (HID) uz potporu Židovskog informacijsko-obrazovnog centra Hatikva poziva na predavanje u organizaciji Hrvatsko-poljskog društva prijateljstva pod nazivom “Janusz Korczak i naše doba” koje će se održati u srijedu 22. svibnja 2019. u 18 sati u prostorijama Društva, Radićeva 26 u Zagrebu. Ulaz je slobodan.

Janusz Korczak, pravim imenom ​Henryk Goldszmit​ (Varšava, 1878. ili 1879. – Treblinka, 5. ili 6. kolovoza 1942.) potekao je iz generacijama visokoobrazovane polonizirane židovske obitelji. Izvan Poljske je gotovo zaboravljen ovaj veliki humanist, liječnik, pedagog, pedagoški pisac, publicist, društveni djelatnik i časnik poljske vojske. Ostao je poznat gotovo samo po nadimku Janusz Korczak, koji je preuzeo iz naslova jednog poljskog romana, usvojivši ga gotovo poput pravog imena, jer sebe je smatrao Židovom-Poljakom i aktivno se zalagao za zbližavanje Poljaka i poljskih Židova. Jedan je od začetnika ideje o promicanju prava djeteta, autor brojnih tekstova iz područja teorije i prakse odgoja. Osnivač sirotišta za poljsku i za židovsku djecu, život je izgubio zajedno sa štićenicima svoga židovskog sirotišta u varšavskome getu, dragovoljno se pridruživši djeci koju su nacisti deportirali u logor smrti Treblinka.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon