PREDAVANJE DR. MARCELA BURIĆA O MORNARIMA, JEDRIMA I VESLIMA

Tekst: D. Hrupec

Foto: L. Hoffmann

U četvrtak, 24. veljače 2022. s početkom u 18 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5 u Zagrebu znanstveno-popularizacijsko predavanje će održati izv. prof. dr. sc. Marcel Burić pod nazivom “Drevni moreplovci – o jedrima, veslima, mornarima… i pokojom nemani”.

Naime, stara narodna izreka “živjeti se ne mora ali ploviti se mora”, vjerno dočarava povezanost ljudi s mediteranskih obala i mora. No pitanje je kada se tim morem počelo ploviti. Dokazi za najranije plovidbe su naravno indirektni stoga je zanimljivo da oni upućuju na zaključke koji početne priobalne navigacije stavljaju u neočekivano davna vremena. Trgovina morem jedan je od mehanizama kojim su egejske civilizacije stvorile (i financirale) mnoga svoja fascinantna dostignuća. Pokušat ćemo vidjeti možemo li dokazati plovidbu u kamenom dobu, objasniti razloge tih ranih, potencijalno pogibeljnih, ekspedicija i vidjeti zašto svaka veća vodena masa, pa tako i Mediteran, krije strašne nemani.

Napominjemo da je ulaz na predavanje u Knjižnicu dopušten uz predočenje EU digitalne COVID potvrde ili drugog odgovarajućeg dokaza o cijepljenju, preboljenju odnosno testiranju.

Izv. prof. dr. sc. Marcel Burić rođen je 1973. godine u Darmstadtu u Njemačkoj. Osnovnu i srednju školu pa onda i fakultet pohađao je u Zagrebu gdje je diplomirao arheologiju, a kasnije i doktorirao na temi iz prapovijesne grane arheologije. Trenutno radi na Odsjeku za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu kao izvanredni profesor na Katerdri za prapovijesnu arheologiju. Predaje kolegije vezane uz razdoblje enolitika i eneolitika, a uže polje interesa mu je razdoblje kasnog neolitika gdje se bavi dinamikom društvenog razvoja, duhovne strukture te pitanjima razvoja višeslojnih naselja u kontinentalnoj Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi kao jednom od globalnih središta naprednih tehnologija toga doba. Dopisni je član Njemačkog instituta za arheologiju, Američke asocijacije arheologa te Europskog udruženja arheologa. Vodi arheološko istraživanje na višeslojnom naselju Gradac u Bapskoj (Srijem).

Podsjetimo, Hrvatsko prirodoslovno društvo organizira ciklus znanstveno-popularizacijskih predavanja pod nazivom Priroda uživo. Arhiva prošlih predavanja dostupna je na https://hpd.hr/priroda-uzivo/arhiva-proslih-predavanja/ a videozapisi na https://hpd.hr/priroda-uzivo/videozapisi-predavanja/

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon