PREDAVANJE DR. DRAGOMIRE MAJHEN O RAZVOJU MRNA CJEPIVA

Tekst: D. Hrupec

Foto: RTL

U četvrtak, 21. ožujka 2024. Matica hrvatska, Odjel za prirodoslovlje i matematiku organizira predavanje molekularne biologinje dr. sc. Dragomire Majhen pod nazivom “NOBELOVA NAGRADA ZA MEDICINU 2023. – Kako je modifikacija nukleozidnih baza omogućila razvoj učinkovitih mRNA cjepiva.” Predavanje će se održati u prostorima Matice Hrvataske, Dvorana Jure Petričevića,  Strossmayerov trg 4 u  Zagrebu.

Svojim revolucionarnim otkrićima koja su iz temelja promijenila ljudsko razumijevanje interakcije mRNA s našim imunološkim sustavom, laureati, Katalin Karikó i Drew Weissman, značajno su pridonijeli do neviđene stope razvoja cjepiva tijekom jedne od najvećih prijetnji ljudskom zdravlju u moderno doba, Covid-19. Predavanje će biti osvrt na istraživanja koja su dovela do navedenih otkrića i to kroz razgovar o njihovoj važnosti u kontekstu cijepljenja i genske terapije.

Dragomira Majhen doktorirala je molekularnu biologiju i biokemiju, a trenutno je zaposlena kao znanstvena savjetnica na Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu. Njezin znanstveni interes usmjeren je na istraživanje temeljnog mehanizma infekcije adenovirusnim vektorima s ciljem prijenosa gena i cijepljenja, kao i razumijevanje veze između unutarstaničnog putovanja adenovirusa i poticanja urođenog imunosnog odgovora. Do sada je bila glavni istraživač na nekoliko znanstveno istraživačkih projekata, aktivno je uključena u nastavu i popularizaciju znanosti.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon