PRAVOSUDNI BUMERANG IZ STRASBOURGA PONOVO POSRAMIO REPUBLIKU HRVATSKU

Tekst: M. B.

Foto: ESLJP

Hrvatsko pravosuđe je ponovo pogodio pravosudni bumerang iz Strasbourga. EU sud za ljudska prava (ESLJP) u četvrtak, 25. ožujka 2021. godine je objavio presudu prema kojoj Republika Hrvatska obitelji Smiljanić mora isplatiti 26 tisuća eura odštete i 4,5 tisuće eura troškova postupka. Republiku Hrvatsku su ESLJP-u tužili roditelji i sestra Siniše Smiljanića kojeg je 2012. godine ubio pijani vozač. ESLJP je presudom utvrdio da su hrvatske vlasti prekršile članak 2. Europske povelje o ljudskim pravima, koji se odnosi na pravo na život.

Podsjetimo, Sinišu Smiljanića autom je ubio Dejan Maćešić u pijanom stanju. Neposredno prije prometne nesreće Maćešić je prošao kroz crveno svjetlo. Maćešić je osuđen na dvije godine zatvora a pušten je godinu dana prije izdržane kazne zatvora. Preciznije, Dejan Maćešić je u zatvor otišao u lipnju 2014., a pušten je u srpnju 2015. godine. Prijevremo puštanje Mačešića s odsluženja kazne zatvora Ministarstvo pravosuđa RH proglasilo je tajnom za javnost. Tužbi u Strasbourgu je prethodila tužba pokojnikove obitelji Ustavnom sudu Republike Hrvatske koji je donio presudu uz obrazloženje da roditelji stradale osobe nemaju pravo na tužbu iz razloga što nisu direktno oštećeni smrću svog sina.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon