PLENKOVIĆEVA DEMOGRAFIJA: NA BURZI 100 TISUĆA STRANACA

Tekst: Panopticum/HRT

Foto: Matica Hrvatska

O demografskim kretanjima u Hrvatskoj, a i šire, važnoj temi za hrvatsku i europsku budućnost, za širu javnost putem HRT-a iznio je Stjepan Šterc, jedan od vodećih domaćih demografa. Povod za razgovor sa demografom Štercom u Studju 4 HRT-a najava je projekta ‘tri D’ (dekarbonizacija, demografija i digitalizacija) koju najavljuju europski čelnici i hrvatski premijer Andrej Plenković. Šterc je za HRT kazao kako se radi o tzv. ‘SF varijanti’, odnosno o „planskim migracijama“. Naime, migrantska politika u zemljama EU-a mogla bi se ponovno aktualizirati uoči izbora za Europski parlament. Osim toga, politička nesigurnost i prevrati u afričkim zemljama od Nigera do Gabona mogla bi pokrenuti nove migrantske valove upravo prema Europi kroz stihijsku i prisilnu migraciju.

Primjerice, nekad ekstremna desničarka danas talijanska premijerka Giorgia Meloni, unatoč predizbornim obećanjima i ekstremnim antimigrantskim stavovima – legalizirala je nedavno boravak gotovo milijun i pol imigranata u Italiji. Mnogi su takav politički zaokret talijanske vlade okarakterizirali kao da je Europa dobila novu Angelu Merkel koju je naslijedila upravo Meloni, navodi stručnjak za demografska pitanja Šterc.

Afričko stanovništvo raste eksponencijalnom stopom a migracije, iseljavanja, naročito ona stihijska – ugrožavaju nacionalnu sigurnost, naglasio je Stjepan Šterc. Nadalje, Šterc navodi kako Hrvatska mora zaustaviti iseljavanje iz Hrvatske i ozbiljno pokušati vratiti naše obitelji koje su napustile državu zbog plaća u zapadnim zemljama Europe. Na Zavodu za zapošljavanje 2022. godine imali smo registriranih 100 tisuća stranaca, napominje demograf Šterc.

Zaključno, Stjepan Šterc vidi u našem iseljeništvu veliki potencijal i temelj za pravo opstanka i budućeg razvoja te predlaže da Republika Hrvatska za demografsku i imigracijsku problematiku mora primijeniti četiri već iskušana modela – irski, izraelski, mađarski i slovenski.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon