PAPA S RAVNATELJICOM UNESCO I CARIGRADSKIM PATRIJARHOM POTPISAO ZAJEDNIČKU KONVENCIJU O EKOLOGIJI I OKOLIŠU

Tekst: P. S. / Panopticum

Foto: Vatican news

U četvrtak, 7. listopada 2021. papa Franjo otvorio je novi ciklus studija na Papinskom lateranskom sveučilištu u Rimu, koji je posvećen ekološkim pitanjima, u suradnji s Carigradskim patrijarhatom i UNESCO-om. U prisustvu patrijarha Bartolomeja I. i ravnateljice UNESCO-a Audrey Azoulay, papa Franjo izrekao je oštro upozorenje kako složenost ekološke krize zahtjeva odgovornost, konkretnost i stručnost.

U govoru je papa Franjo zahvalio Organizaciji Ujedinjenih nacija za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) na aktivnoj pozornosti inicijativi za ekologiju i okoliš. Naime, to je put na kojem će Vatikan djelovati zajedno s Carigradskim patrijarhatom, te s otvorenom perspektivom sposobnom prihvatiti pozornost kršćanskih crkava, različitih vjerskih zajednica i onih koji se izjašnjavaju kao i onih koji ne vjeruju.

Govoreći o povlačenju očekivanja u pogledu ciljeva održivog razvoja do 2030. godine, Papa je izjavio kako nema ekologije bez odgovarajuće antropologije odnosno bez prave cjelovite ekologije imat ćemo novu neravnotežu koja, ne samo da neće riješiti probleme, već će dodati i nove. Naime, time se ideja posebnog ciklusa studija služi da se čak i među vjernicima zanimanje za okoliš pretvori u poslanje školovanih ljudi i plod primjerenog obrazovnog iskustva.

Nakon susreta je papa Franjo zajedno s patrijarhom i ravnateljicom potpisao zajednicčku konvenciju UNESCO-a za novi ciklus studija na Papinskom sveučilištu o ekologiji i okolišu.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon