OTVARA SE MUZEJ APOKSIOMENA U MALOM LOŠINJU

apoksiomenStrateška suradnja mjesne i lokalne uprave na projektima s Ministarstvom kulture Republike Hrvatske rezultirala je svečanom najavom otvorenja Muzeja Apoksiomena za 30. travnja 2016. u Malom Lošinju.

Da podsjetimo, kip Apoksiomena je pronađen 1996. godine, a nalaznik je u jesen 1998. odučio u pratnji tadašnjeg veleposlanika Kraljevine Belgije prijaviti svoj nalaz te je tim plemenitim činom započelo jedno novo iskustvo koje je obogatilo hrvatsku i svjetsku kulturnu baštinu te neizmjerno obogatio hrvatsku kulturu. Posljednjih 17 godina se o kipu neposredno skrbi  Ministarstvo kulture i Hrvatski restauratorski zavod u Zagrebu, gdje je kip pomno restauriran i istraživan. Kvaliteta


apoksiomen

Tekst: Panopticum
Foto: www.novilist.hr

Strateška suradnja mjesne i lokalne uprave na projektima s Ministarstvom kulture Republike Hrvatske rezultirala je svečanom najavom otvorenja Muzeja Apoksiomena za 30. travnja 2016. u Malom Lošinju.
Da podsjetimo, kip Apoksiomena je pronađen 1996. godine, a nalaznik je u jesen 1998. odučio u pratnji tadašnjeg veleposlanika Kraljevine Belgije prijaviti svoj nalaz te je tim plemenitim činom započelo jedno novo iskustvo koje je obogatilo hrvatsku i svjetsku kulturnu baštinu te neizmjerno obogatio hrvatsku kulturu. Posljednjih 17 godina se o kipu neposredno skrbi Ministarstvo kulture i Hrvatski restauratorski zavod u Zagrebu, gdje je kip pomno restauriran i istraživan. Kvaliteta konzervatorsko-restauratorskih radova i istraživanja te razgranata suradnja na projektu prepoznate su 2007. godine, budući je Hrvatskome restauratorskom zavodu dodijeljena prestižna Nagrada Europske unije za kulturnu baštinu – Nagrada Europe Nostre.
Muzej Apoksiomena realiziran je sredstvima i zalaganjima Ministarstva kulture RH i Grada Malog Lošinja, uz stručno-znanstvenu potporu Hrvatskog restauratorskog zavoda. Osim toga, Muzej Apoksiomena predstavlja putokaz za način na koji se druga kulturna i baštinska bogatstva Hrvatske mogu prezentirati i brandirati u povijesnoj ali i u turističkoj valorizaciji Hrvatske. Po povratku Apoksiomena u Mali Lošinj replika statue ostati će u predvorju Ministarstva kulture.

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon