ORTACI JOSIPE RIMAC STIGLI U REMETINEC

Tekst: Panopticum

Foto: Lager/N1

Dvoje glavnih likova s potjernice Interpola, odnosno USKOK-a, Milenko Bašić i Dragan Stipić u srijedu, 10. veljače 2021. pokucali su na vrata zatvora u Remetincu i dobrovoljno se predali u ruke hrvatskog pravosuđa. Dvojac iz BiH, inače ortaci bivše državne tajnice u Ministarstvu uprave – Josipe Rimac u kaznenom predmetu ”Vjetrolektrane”, sudionici su jedne od najvećih korupcijskih afera u Hrvatskoj.

SLAVIO BOŽIĆ I NOVU GODINU PRED NOSOM ŠEFICE USKOKA

Prema neslužbenim izvorima iz BiH, Milenko Bašić je prije predaje u Remetinec tijekom novogodišnjih blagdana, i to gotovo punih mjesec dana, boravio u Zagrebu pred nosom šefice USKOK-a Vanje Marušić. Podsjetimo, presuda kojom je dopušteno izručenje u Bašićevu slučaju Sud BiH donio je još u studenome 2020., a u Stipićevu u prosincu 2020. godine.

MEKA GRANICA

Dakle, predajom u zagrebački zatvor Milenko Bašić je dva puta ilegalno prelazio granicu Republike Hrvatske mimo znanja policije i interpolove tjeralice i to u trenucima pandemije korone, kršeći pritom sve epidemiološke mjere, uključujući i samoizolaciju. Dalo bi se zaključiti kako prvo Bašić, a zatim ponovo Bašić i Stipić zajedno, neometano prelaze međunarodnu granicu BiH i Hrvatske unatoč svim kamerama i senzorima kojima raspolaže policija RH, barem kada su u pitanju migranti.

FANTOM IZ POSUŠJA

Osim toga, Milenku Bašiću su pravosudne vlasti BiH u lipnju 2020. godine izrekle mjeru obveznog javljanja u policiju svakog tjedna, tako da ostaje nepoznanica tko se u njegovo ime i s kojim dokumentima javljao policiji u Posušju. Prema izvorima iz BiH, sumnje na izigravanje mjera nadzora koje je sud BiH izrekao prema Milenku Bašiću zbog sasvim izvjesnog izručenja Republici Hrvatskoj, padaju na Zorana Galića, šefa DSG-a, Državne granične službe BiH, inače potencijalnog kandidata za voditelja SIPA-e. Izvori iz BiH nadalje tvrde kako je spomenuti djelatnik BiH policije Zoran Galić šogor Milenka Bašića. Policijsko-pravosudni igrokaz Bašića i Stipića, koji je bio svojevrsna uvertira u zagrebačku predstavu koja se upravo odigrava u Remetincu, premijerno je izveden njihovim zajedničkim “dobrovoljnim” privođenjem u lipnju 2020. godine u Mostaru, a pripisuje se također režiji Zorana Galića.

DOBROVOLJNOM PREDAJOM TRAŽE BENEFITE

Pravosudnim rječnikom, dobrovoljnom predajom hrvatskim pravosudnim vlastima dvojac Bašić-Stipić želi anulirati negativan kontekst izdane potjernice i ponoviti već izrečenu mantru kako su upravo oni kao investitori predmet ucjene korumpiranih pojedinaca iz Republike Hrvatske. Osim toga, dvojac iz BiH dobrovoljnom predajom želi izvuči benefite za daljnji tijek istrage i budući kazneno-sudski postupak. Prema proceduri, Bašića i Stipića očekuje ispitivanje pred USKOK-ovim istražiteljima, a istraga bi navodno trebala biti dovršena do sredine ove godine.  U nizu osumnjičenih istraga u slučaju “Vjetroelektrane” u svom posljednjem proširenju, među ostalima, došla je i do bivše ministrice Gabrijele Žalac koja je navodno poticala prvoosumnjičenu Josipu Rimac na sređivanje državnog ispita članu njene obitelji.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon