ODGAĐA LI JANDROKOVIĆ GLASOVANJE O POVJERENJU MINISTRU FINANCIJA MARIĆU?

Tekst: B. Dobrijević

Foto: H. S./K. V. K.

Nakon što je rasprava o opozivu potpredsjednika Vlade i ministra financija Zdravka Marića zbog ozbiljnih optužbi za korupciju i kršenje zakona završena prošli tjedan, predsjednik Sabora Gordan Jandroković stavio je prema planu rada tu točku na dnevni red zastupnicima na glasovanje za srijedu, 10. studenog 2021. godine. Naime, Saboru je u četvrtak, 4. studenog 2021. raspravljena inicijativa nezavisne zastupnice Karoline Vidović Krišto uz potpise 34 oporbena zastupnika o pokretanju pitanja povjerenja ministru financija Zdravku Mariću zbog “obmanjivanja javnosti, iznošenje neistina, kršenje Zakona o sprječavanju sukoba interesa i pomaganju počinjenja kaznenog djela”.

Osim zastupnice Vidović Krišto u ime kluba Mosta u raspravi je sudjelovao i Nikola Grmoja te podsjetio kako je o jednom dijelu ovog zahtjeva za opoziv ministra Marića Sabor već raspravljao u studenome 2020. godine povodom saborske interpelacije o korupcijskoj aferi Krš-Pađene kada je zatražio od ministra Marića da cjelokupnoj javnosti objasni što je radio na sastanku s USKOK-ovim osumnjičenikom Bašićem i kako je došlo do toga da je HBOR, gdje je Marić član NO banke, jedini kreditor projekta Krš-Pađene.

Opoziv ministra Marića podržali su klubovi SDP-a i Centar-Glas dok su klubovi HDZ-a i SDSS-a najavili da neće glasovati za opoziv ministra financija i potpredsjenika u Vladi Andreja Plenkovića.

U saborskoj raspravi ministar Marić je odbacio sve navode iz prijedloga za izglasavanjem nepovjerenja i neutemeljene objede na svoj račun. Odbacio je sve insinuacije koje polaze od toga je koristio svoj položaj da bi pogodovao interesima prijatelja i poznanika naglasivši da je svoju dužnost obavljao savjesno i odgovorno.

Međutim, nakon što je u nedjelju, 7. studenog 2021. Vlada na svojim službenim internetskim stranicama objavila kako je ministar Zdravko Marić pozitivan na koronavirus, postoji teoretska, odnosno proceduralna mogućnost da predsjednik Sabora Gordan Jandroković glasovanje o opozivu najomiljenijeg Plenkovićevog ministra odgodi do daljnjeg, obzirom da su mu epidemiolozi odredili izolaciju u trajanju od 10 dana, iako je cijepljen.

Podsjetimo, iako su doze cjepiva protiv Covid-19 primili svi članovi Vlade, nedavno se koronavirusom zarazio i ministar Josip Aladrović, a nakon cijepljenja se svojedobno bio zarazio i drugi potpredsjednik Vlade Boris Milošević.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon