NOVOIMENOVANI NADBISKUP DRAŽEN KUTLEŠA PREDVODI OVOGODIŠNJE PASTORALNO OKUPLJANJE NA KRIŽNOM PUTU U MACLJU

Tekst: Panopticum

Foto: Zagrebačka nadbiskupija

U Uredu Zagrebačkoga nadbiskupa, kardinala Josipa Bozanića na Kaptolu, u utorak, 21. veljače 2023. biskupi Zagrebačke crkvene pokrajine održali su svoju 55. sjednicu. Uz predsjedatelja i domaćina, nadbiskupa metropolita zagrebačkoga kardinala Josipa Bozanića, na sjednici je po prvi put sudjelovao i prošli tjedan (14. veljače 2023.) imenovani nadbiskup koadjutor zagrebački mons. Dražen Kutleša, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, te ostali biskupi Metropolije: mons. Vlado Košić, biskup sisački, mons. Vjekoslav Huzjak, biskup bjelovarsko-križevački, mons. Bože Radoš, biskup varaždinski, mons. Milan Stipić, vladika križevački, te pomoćni zagrebački biskupi: mons. Ivan Šaško i mons. Mijo Gorski.

U svome je uvodu Kardinal ponajprije čestitao nadbiskupu koadjutoru zagrebačkom mons. Kutleši i izrazio mu dobrodošlicu u metropolijski zbor biskupā te pozornost svrnuo na otajstvo Crkve kao stabla koje čudesno raste, koje se širi i obnavlja snagom Božjega Duha. Kardinal Bozanić je nadbiskupu koadjutoru Draženu Kutleši u ime biskupa rekao da ga primaju s pouzdanjem i otvorenošću želeći mu da osjeti snagu ljubavi ove mjesne Crkve. Mons. Kutleša uzvratio je zahvalom Kardinalu i prisutnim biskupima i napomenuo da svaka nova sredina donosi i nove izazove te da mu je drago što se nalazi u zajedništvu ispunjenom spremnošću za suradnju i uzajamno pomaganje na dobro Crkve i povjerenoga naroda.

Kao središnja tema na sjednici je razmatrana sinodalnost u svjetlu ‘Sinode o sinodalnosti’, posebice nakon europskoga kontinentalnog sinodskog zborovanja u Pragu, o čemu je uvodno izlaganje imao mons. Vlado Košić, predstavivši kratke dokumente i zaključke koji su proizišli iz toga susreta, a koji su usmjereni i prema življenju sinodalnosti u biskupijama i prema izradi ‘Radnoga dokumenta’ (Instrumentum laboris) Sinode u Rimu u listopadu ove godine. U tome je kontekstu Kardinal biskupima darovao i ukratko predstavio knjigu Izjava i odluka Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije, a biskup Košić osvrnuo se na sinodski proces u Sisačkoj biskupiji. Biskupi su također razmijenili svoja razmišljanja o nekim pastoralnim pitanjima koja se tiču vjerničkoga življenja kršćanske duhovnosti i djelovanja u društvu.

Osim toga, biskupi su razgovarali i o pastoralnim događanjima na metropolitanskoj i nacionalnoj razini u 2023. godini, pri čemu je posebna važnost dana spomenu na žrtve komunističkih zločina, uobičajeno objedinjene nazivom ‘Bleiburg i Hrvatski križni put’. Euharistijsko slavlje za te žrtve na nacionalnoj razini ove će se godine slaviti u Maclju u subotu 13. svibnja 2023., a predvodit će ga mons. Dražen Kutleša, nadbiskup koadjutor zagrebački i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije.

Od ostalih slavlja naznačeno je da će ovogodišnje slavlje svetkovine Majke Božje od Kamenitih vrata u srijedu, 31. svibnja, predvoditi kardinal Mario Grech, generalni tajnik Biskupske sinode; slavlje sv. Kvirina u Sisku, u subotu 3. lipnja, predvodit će kardinal Josip Bozanić, a svetu misu za žrtve pogubljene na stratištu ‘Jazovka’, u četvrtak 22. lipnja, predvodit će mons. Milan Stipić, vladika križevački. Spomenuta su i redovita godišnja slavlja: u Ludbregu (‘Sveta nedjelja’, 3. rujna), u Križevcima (sv. Marko Križevčanin, 7. rujna) i u Mariji Bistrici (300. zavjetno hodočašće vjernika grada Zagreba, 9. i 10. rujna 2023.).

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon