KAPTOLSKI LUPEŽ IZ SISAČKE ŠUME

Tekst: Panopticum

Foto: HŠ/GK

Posljednji događaji s eskalacijom već evidentno prisutnog kriminala u državnoj tvrtki Hrvatske šume ponovo su privukli pozornost medija na nekontrolirano zapošljavanje i divlju eksploataciju šumskog bogatstva Republike Hrvatske. Na alarmantno stanje u toj javnoj tvrtki ukazao je i predsjednik RH posebnim priopćenjem kazavši kako slučaj s bivšim direktorom Hrvatskih šuma treba dobiti pravosudni epilog i poručio da je taj slučaj “najvažnija tema” u državi. Sudeći prema trenutnoj političkoj galami u medijima u Hrvatskim šumama ima više lopina nego drva u šumama.

ZABORAVLJENA TRAGEDIJA

Povodom toga podsjetili bismo na jednodnevnu vijest koja je minimalističkim pristupom domaćih medija izvjestila hrvatsku javnost u posljednjem tjednu mjeseca travnja 2022. godine o ljudskoj tragediji u kojoj je smrtno stradalo devetogodišnje dijete iz Siska. Brzo zaboravljena sisačka tragedija u pozadini je imala, osim maloljetnosti kao moguće razloge za neotkrivanja identiteta djeteta, i bojazan o otkrivanju identiteta vlasnika obrta u čijem su posjedu bili drveni trupci koji su usmrtili nesretno dijete. Prema izvještaju sisačke policije tragičan događaj se zbio na području grada Siska u mjestu Sela, u krugu bivše poljoprivredne zadruge a zbog zadobivenih ozljeda dijete je prevezeno u sisačku Opću bolnicu gdje je istoga dana preminulo.

Osim mogućeg prikrivanja identiteta vlasnika obrta sa sjedištem u Sisku, gotovo svi medijski napisi u vezi tragične nesreće nisu spomenuli ni mjesto porijekla odakle je drvena građa dopremljena na nezaštićeno i neograđeno mjesto u javnom prostoru te ime pravne osobe zadužene za nadzor transporta, odlaganja i skladištenja drvenih trupaca.

KRVAVI CRKVENI BALVANI

Prema nesluzbenim izvorima vlasnik obrta čiji su neadekvatno zbrinuti balvani na javnom prostoru usmrtili 9-godišnje dijete je gospodin Milan Božić. Informacija o pozadini tragičnog slučaja koji je zadesio dijete u sisačkoj obitelji stigla je iz izvora bliskih Kaptolu.

Iako tvrtka, odnosno proizvodno trgovački obrt “Božić” na svojim službenim internetskim stranicama ponosno ističe da su registrirana tvrtka koja se bavi zbrinjavanjem neopasnog drvenog otpada a samim time da pridonose i zaštiti životnog okoliša, čini se da u slučaju tragične nezgode s djetetom iz Siska to nije bio slučaj.

Inače, tvrtka obrtnika Milana Božića bavi se izradom paleta koje se koriste za transport roba. Drvena građa koju koristi obrt “Božić” za proizvodnju paleta stiže iz nekoliko izvora. Jedan od njih je šuma od cca 200 hektara na području naselja Mahovo i sela Greda kod Siska. Navedena šumska prostranstva nedaleko Siska pripadaju Crkvi čije poslovanje kontrolira glavni Bozanićev ekononom na Kaptolu, monsinjor Ivan Hren. Iako izvori na Kaptolu navode da su putem monsinjora Hrena dodijeljene koncesije za iskorištavanje šuma u vlasništvu Crkve na lokacijama Kljuka kod Lekenika, zatim kod Kaptolske Tišine nedaleko Martinske Vesi te na području Mahova i Grede, provjerom u Hrvatskim šumama ne postoji ugovor između Kaptola i obrta “Božić” za koncesiju sječe šume na navedenim lokalitetima. Prema dostupnim medijskim napisima ovakav oblik poslovanja vrlo je čest u Hrvatskoj ali tek rijetki završe na stupcima crne kronike.

AKTOVKA S CRNIM NOVCEM

Nadalje, a prema izjavama osoba bliskih poslovanju s drvnom građom na području Sisačko-moslavačke županije hrastovi trupci se mimo kontrole Hrvatskih šuma izvoze u nepoznatom smjeru s nepoznatim krajnjim kupcem a dio novca dobiven takvom vrstom poslovanja vodi do Kaptola, odnosno do monsinjora Ivana Hrena. Čitajući pojedine napise u medijima u kojima se mons. Hren predstavlja javnosti može se naići na novinske članke u kojima desna ruka nadbiskupa Bozanića javno ističe kako je oduvijek imao “nos za posao”.

U prilog tome može poslužiti i neposredni podatak dobiven na terenu nedaleko Siska kako se upravo sin poduzetnika Milana Božića u čijem vlasništvu su nekontrolirano opasani balvani pokosili mladi život 9-godišnjeg djeteta pohvalio u užem društvu svojih vršnjaka kako je u ulozi osobnog kurira prije ulaska Hrvatske u Schengen dostavio u kožnoj aktovci na ruke monsinjoru Hrenu iznos od 750 tisuća kuna. Navedeni kunski iznos preračunat u EU valutu iznosi oko 100 tisuća eura.

Inače, od 1. siječnja 2023. i uvođenjem eura kao jedinstvene valute u RH Crkva je donijela novi cjenik svojih usluga. Primjerice, rodoslovlje je s 350 poskupjelo na 750 kuna, odnosno 100 eura. Vjenčanje i sprovod s 300 je otišlo na 375 kn, odnosno na 40 eura. Krsni, vjenčani i smrtni list poskupjeli su duplo, i to s 30 na 60 kuna, odnosno na cca 9 eura.

LJUBAVNICA S KAPTOLA

Prema dostupnim informacijama ime monsinjora Ivana Hrena ima dodirnih točaka s crkvenom aferom Cascade. Naime, Ivan Hren tek je jedan od troje braće koji više vole poslovno okruženje nego služenje Bogu i Crkvi. Neslužbeno, braća Hren vlasnici su OPG-a pokraj Čakovca s luksuznom vinarijom i apartmanima. Porijeklo kapitala kojim je formiran međimurski OPG je nepoznato a sumnja se da je novac pretočen upravo iz suspektnih transfera gotovog novca koji je stečen neevidentiranom sječom drva iz sisačkih šuma koje su u posjedu Kaptola. Formalno, poslove OPG-a u Selnici nedaleko Čakovca vodi i kontrolira Branko Hren, drugi brat monsinjora Ivana Hrena.

Zli crkveni jezici spominju i sočni ljubavni život monsinjora Hrena u kojoj je glavni lik njegova priležnica rodom iz Siska, trenutno zaposlena kao čistačica na zagrebačkom Kaptolu, s kojom, kako navode dobro upućeni crkveni izvori, ima čak i dijete. Kao brižan sluga Crkve odan Bogu i narodu, monsinjor Ivan Hren je kao trajni zalog svojoj ljubavnici koju, navodno, “štepa” na dulje staze, sagradio obiteljsko ognjište u Sisku u obliku velebne kuće. Zasad je nepoznato je li crkveni novac za privatne potrebe mons. Hrena izvlačen iz kaptolskih škrabica ili samo fantomskom prodajom drvene građe iz šuma u vlasništvu Kaptola.

TAJANSTVENA CRKVENA MREŽA

Osim toga, u cijeloj zanimljivoj privatizacijskoj crkvenoj priči posebni dio odnosi se na trećeg brata iz obitelji Hren. Riječ je o Vladimiru Hrenu, župniku kojeg Kaptol često transferira na relaciji Sesvete – Sisak i obratno. U Sisku mu je neslužbeno sjedište u crkvi Sv. Kvirina koja je 2014. godine proglašena bazilikom a njezinom izgradnjom je upravljao upravo njegov brat, monsinjor Ivan Hren. Trenutna baza svečenika Vladimira Hrena, brata od monsinjora Ivana Hrena,  je crkva BDM Snježne u Kutini u kojoj je na službi od 2020. godine. Prije toga vlč. Vladimir Hren bio je župnik župe sv. Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima.

Podsjetimo, monsinjor Ivan Hren je također bio angažiran kao glavni ekonom Kaptola na izgradnji lukzusnog odmarališta i duhovnog središta Betanija na Velom Lošinju za potrebe Crkve. Slučajno ili ne, brat kadinala Bozanića, dr. Anton Bozanić bio je nekad župnik na Lošinju odakle je transferiran u Dekanat i u Župnu crkvu Uznesenja B. D. Marije u mjestu Omišalj na otoku Krku gdje i danas obnaša crkvene dužnosti u sklopu Biskupije Krk.

Prema dostupnim informacijama, u rukama mons. Ivana Hrena, ekonoma zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, ogromna je gospodarska moć u najvećoj hrvatskoj crkvenoj pokrajini. Prema njegovoj procjeni, kardinal Bozanić donosi odluke o gotovo svim projektima u Hrvatskoj.

 

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon