NOVI SATELIT ZA PRAĆENJE KLIMATSKIH PROMJENA

Tekst: Panopticum/DMHZ

Foto: NASA

U subotu 21. studenog 2020. godine u popodnevnim satima iz zračne baze Vandenberg u Kaliforniji lansirat će se znanstveni satelit Sentinel-6 Michael Freilich. Tom prilikom će višekratni raketni nosač SpaceX Falcon 9 ponijeti u orbitu satelit JASON-CS A/Sentinel-6A.

UBRZANI TRENDOVI PORASTA RAZINE MORA

Važnost ove misije je u praćenju klime i klimatskih promjena budući će pružiti dugačke kvalitetne globalne nizove podataka morske razine – potrebnih za utvrđivanje i praćenje porasta razine mora koji ima trend ubrzanja. Misiju zajednički provode Američka svemirska agencija (NASA), Europska svemirska agencija (ESA), Europska komisija i Europska agencija za eksploataciju meteoroloških satelita (EUMETSAT), a konačni naziv dobila je početkom 2020. po Michaelu H. Freilichu, oceanografu, meteorologu i dugogodišnjem ravnatelju NASA-inog odjela za zemaljska istraživanja. Misija se sastoji od 2 satelita: JASON-CS A i JASON-CS B koji će biti lansirani s razmakom od 5 godina.

MJERENJE VISINE VALOVA IZ SVEMIRA

JASON-CS/Sentinel-6 Michael Freilich primarno je oceanografska misija i predstavlja nastavak duge tradicije altimetrijskih misija mjerenja visine mora koje su započele 1992. suradnjom između NASA-e i Francuske svemirske agencije (CNES) na satelitu TOPEX/Poseidon te se nastavile na misiji JASON-1. EUMETSAT je preuzeo upravljanje ostatkom JASON obitelji (Jason-2 i Jason-3), a sada će kontinuitet mjerenja biti ostvaren kroz JASON-CS koja će postati i referentna altimetrijska misija prema kojoj će se ostale kalibrirati. Veliki doprinos bit će i u operativnoj oceanografiji u mjerenju stanja mora i osobito značajne visine valova. Satelit je opremljen sa 6 instrumenata od kojih je najvažniji visinomjer tipa Poseidon-4, a podaci ostalih instrumenata, osobito informacije o vodenoj pari u atmosferi s naprednog mikrovalnog radiometra AMR i vertikalni profili temperature i vlage od GNSS-RO, imat će velik utjecaj na kvalitetu prognoze vremena asimilacijom u numeričke atmosferske modele.

RH SUDJELUJE U PROJEKTU

Republika Hrvatska kao članica EU sudjelovala je u kreiranju i financiranju programa Copernicus 2014. godine unutar čije se svemirske komponente predvidio te dijelom financirao Sentinel-6 program. Hrvatska je punopravna članica EUMETSAT-a od 2006., a s ESA-om je 2018. godine potpisala ugovor o suradnji.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon