MORSKA VODA I KLIMATSKE PROMJENE SU USKO POVEZANI

Tekst: R. F./M. Š.

Foto: IOR

Dugoročnim mjerenjem temperature i slanosti mora mogu se dijagnosticirati trendovi u morima i time s velikom dozom točnosti procijeniti promjene u ekosustavu. Naime, morska voda i klimatske promjene su u uzročno – posljedičnoj vezi i usko su povezani.

Klimatske promjene utječu i na druge aspekte morske vode. Nedavna globalna izvješća o širenju izbjeljivanja pojedinih koraljnih grebena, većinom zbog toplijih temperatura Tihog i Indijskog oceana, privukla su pozornost na učinke toplinskih valova u oceanima na lokalne morske ekosustave. Čak i mala promjena u bilo kojem ključnom aspektu, kao što je temperatura vode i razine saliniteta ili kisika, može negativno utjecati na te osjetljive ekosustave. U Jadranu trenutno traje ubrzani pomor periski koji je krenuo od juga prema sjeveru i najvjerojatnije je povezan s morskim strujama koje upravo tim smjerom kroz Otrant utječu u Jadransko more.

U Hrvatskoj IOR iz Splita provodi kontinuirana mjerenja temperature i slanosti morske vode na hrvatskom dijelu Jadranskog mora i to putem CTD uređaja čija je primarna funkcija otkrivanje kako se vodljivost i temperatura kolona vode mijenja u odnosu na dubinu. Naime, provodljivost je mjera kojom se utvrđuje koliko dobro morska voda provodi struju, a izravno je povezana sa slanošću mora. Posljednja mjerenja morske vode putem CTD uređaja vršena su u Kaštelskom zaljevu upravo od strane Instituta za oceanografiju i ribarstvo (IOR) iz Splita.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon