NIVES OPAČIĆ DOBITNICA NAGRADE ZA KNJIŽEVNU ESEJISTIKU ZA 2020. GODINU

Tekst: B. D.

Foto: MH

Hrvatski PEN Centar dodijelio je 12. lipnja 2021. nagradu Višnja Machiedo za književnu esejistiku za 2020. godinu Nives Opačić za knjigu »Završne riječi, ipak« u izdanju Matice hrvatske. Na natječaj za nagradu Višnja Machiedo stiglo je dvadeset i šest knjiga. Prosudbena komisija u sastavu Mladen Machiedo, zatim Nadežda Čačinović, Miroslav Kirin, Sibila Petlevski i Tomica Bajsić, razmotrila je književni raspon primljenih djela i specifičnost pojedinih naslova.

U skladu s motivima nagrade i nakon nekoliko sastanaka u Hrvatskom PEN-u došlo do usuglašavanja i odluke da se nagrada dodijeli Nives Opačić.  Naime, autorica ovim kratkim esejima uz svojstvenu neposrednost riječi i izraza otkriva puno dublja značenja. Mnogi od doživljaja ili ljudi na koje nailazimo čitajući ovu knjigu otvaraju se neočekivanim susretima, i to na mjestima koja nisu unaprijed ucrtana na kartama. Bez sumnje, autoričin znanstveni pristup knjizi je nenametljiv uz izdvajanje izbrušene književne esejistike iza koje stoji jedan golemi opus na području lingvistike te niz knjiga koje su obilježile poimanje materinjeg jezika i predano dugogodišnje djelovanje na kulturi govora, čitanja i pisanja.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon