NIKKI HALEY NAJAVILA KANDIDATURU ZA PREDSJEDNICU SAD

Tekst: Panopticum

Foto: CUFI

Bivša američka veleposlanica pri UN-u Nikki Haley nagovijestila je prije nekoliko dana da će se kandidirati na predsjedničkim izborima u SAD-u 2024. godine. Najavu svoje kandidature Haley je obznanila tijekom govora koji je održala u ponedjeljak, 18. srpnja 2022. na 17. godišnjem skupu kršćanskih cionista – Christians United for Israel (CUFI) u Washingtonu.

Haley je u svom govoru kritizirala administraciju američkog predsjednika Joea Bidena zbog njegovih napora da pregovara s Iranom i postigne kompromis s režimom u njegovoj potrazi za nuklearnim oružjem.

“Ako ovaj predsjednik potpiše bilo kakav nuklearni sporazum s Iranom, dajem vam obećanje kako će sljedeći predsjednik SAD to raskinuti prvog dana na dužnosti”, rekla je Haley pred kraj svog govora na skupu pod nazivom “A Night to Honor Israel”.

Haley je u svom govoru također ustvrdila da su Iran, Sjeverna Koreja, Kina i Rusija bile ohrabrene percepcijom slabosti SAD-a zbog neuspjeha tijekom amaterskog povlačenja vojnih snaga iz Afganistana tijekom ljeta 2021. godine.

Nadalje, Haley je izjavila: “Ako ikada bude izgledalo da Iran dolazi do nuklearnog oružja, moramo djelovati, i to brzo i odlučno”. Također, u svom govoru Nikki Haley je dodala: “Naša nacionalna sigurnost ovisi o držanju atomske bombe podalje od Irana, a ako Amerika neće, onda Izrael mora djelovati, a mi bismo im trebali pomoći. U najmanju ruku, Izraelu bismo trebali dati sve što mu je potrebno da se obrani i uništi iranski nuklearni program.”

Kako ocjenjuju politički analitičari govor Nikki Haley pred utjecajnom židovskom zajednicom u Americi je početak lobiranja koji bi joj trebao dati vjetar u leđa za buduće predsjedničke izbore a posebno na okolnost koliku političku i financijsku snagu ta zajednica ima u SAD-u, a i šire.

Osim toga, njen javni nastup s isticanjem kandidature za predsjednicu SAD analitičari ocijenjuju kao mogući znak da je bivši predsjednik Donald Trump odustao od predsjedničke utrke koja je na rasporedu 2024. godine. Cijelu dvosatnu snimku CUFI skupa iz Washingtona donosimo u prilogu teksta a dvadesetminutni govor Nikki Haley nalazi se na poziciji video snimke od 1:32:35 do 1:56:40 (h:min:sec).

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon