NENAD RAOS: THE COOK BOOK OF LIFE

Tekst: Dr. Tihomir Marjanac

Foto: HDKI

Nedavno je objavljena nova knjiga našeg poznatog popularizatora znanosti Nenada Raosa. Za razliku od prethodnih, ovu knjigu je napisao na Engleskom, očito ciljajući na širu čitalačku publiku. Autor je po struci kemičar, ali se ovog puta smjelo prihvatio pisanja o temi koja je interdisciplinarna, jer se o životu, njegovom postanku, evoluciji, pa i samoj bìti života ne može pisati samo sa stajališta jedne struke. Tu se autor suvereno i znanstveno argumentirano upustio u diskusije koje su u tematskom rasponu od astronomije, preko kemije do geologije i biologije. Kroz cijelu se knjigu pri dnu svake stranice proteže vremenska lenta s označenim važnim događajima u evoluciji naše planete, što je hvale vrijedan pokušaj da se čitateljima vizualizira protok vremena, jer je  glavna autorova misao da je za nastanak života presudno bilo upravo vrijeme, i to jako dugo. Vremenska lenta počinje na 14. stranici s „Big Bangom“, a čovjek se pojavljuje tek na 185. stranici.

Knjiga je pisana tako da s čitanjem ne će imati problema prosječno educirani čitatelj, jer tu je i pojmovnik pa i dosta opsežan pregled literature koji je organiziran po pripadajućim poglavljima. Meni je osobno Raosov stil pisanja lagan, čitljiv i – zabavan. Autor se na mnogo mjesta potrudio da nam približi događaje i istraživače koji su u ovoj priči važni, a spadaju u povijest znanosti. Čitajući, saznao sam mnogo novog i zanimljivog npr. o Oparinu, ali i o mnogim drugim istraživačima. U knjizi je Raos opisao i komentirao njihove radove, uspjehe i stranputice, eksperimente. Kroz cijelu se knjigu provlače i anegdote iz autorovog života, ali i njegov kuharski pogled na život, što je veliko osvježenje, a sve počinje s pašticadom!

Ovo je jedna od rijetkih znanstveno-popularnih knjiga u kojima se nalazi autorov osobni opis i pregled znanstvenih spoznaja, a ne samo više-ili-manje uspješan prijevod tuđeg djela, i još k tome na engleskom jeziku čime se on pojavljuje kao konkurent stranim autorima na njihovom tržištu. Jer, knjiga je dostupna i preko Amazona.

Knjiga „The Cookbook of Life“ ima 197 stranica teksta organiziranog u 9 poglavlja, pojmovnik od 27 stranica, i popis korištene literature.

Da vas zainteresiram, evo poglavlja:

  1. Darwin s soup,
  2. A cosmic brew,
  3. Bouillon à la Oparin,
  4. Miller s beer,
  5. Bone soup,
  6. The grill,
  7. Burning ice cream,
  8. The table,
  9. Weird or what?

Izdavač ovog originalnog izdanja je Hrvatsko Društvo kemijskih inženjera i tehnologa i časopis Kemija u industriji. Dostupna je kod izdavača (HDKI, Berislavićeva 6, Zagreb, odnosno putem interneta https://www.hdki.hr/hdki/knjige te na Amazonu.

Na kraju, preporuka je – svakako pročitati! Bit će zanimljiva i svima onima koji se porijeklom i postankom života u svemiru i na Zemlji ne bave profesionalno, pa i onima koji tek traže svoje istraživačke ciljeve.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon