NAROD KOJI SPAVA DOK VLAST PRODAJE ZEMLJU BUDI SE U TUĐOJ DRŽAVI

Tekst: I. Granić

Foto: EPA

Povodom posljednjih političkih događaja na relaciji Budimpešta – Zagreb i obrnuto, prenosimo kraći komentar Ivice Granića, nekadašnjeg glavnog urednika dubrovačkog Portala Oko, obljavljen u srijedu, 11. svibnja 2022. godine na društvenim mrežama, i to kako slijedi:

“Viktor Orban je prošli tjedan pred predsijednicom Europske Komisije izjavio da njegova zemlja ‘ne bi imala problema s embargom na uvoz ruske nafte da joj Hrvatska nije oduzela more’, očito se referirajući na hrvatsku obalu čiji su dijelovi nekoć bili u sastavu Ugarske.

Ljudeskara u 21-om stoljeću sanja o Velikoj Mađarskoj. Ali, nije ni to najbitnije. Problem leži u činjenici da su nam Mađari doista okupirali ‘pola Hrvatske’, preuzeli su najplodniju zemlju u Baranji, preuzeli su INU, banke, hotele na Jadranu.

Hrvatska im je bespogovorno predala kapitalne firme i nacionalna bogastva, kojima to očito nije dovoljno, pa hoće još ponešto ili bi možda cijelu jadransku obalu. Postoji li politička opcija u Hrvatskoj koja štiti nacionalne interese, ili je sve podređeno interesu i krupnom kapitalu?

Ima jedna stara izreka koja kaže ‘narod koji spava dok vlast prodaje zemlju budi se u tuđoj državi’. A mi spavamo snom pravednika. Već 25 godina… Ko topovi! Pa vi vidite gdje ste, i gdje bi se sutra svi skupa mogli probuditi. Ako već i nije prekasno.”

Podsjetimo, pod floskulom tzv. privatizacije, sedamnaesti srpanj 2003. godine je dan kada je Ivica Račan prodao INA-u, a tadašnji ministar Ljubo Jurčić prodaju zapečatio svojim potpisom. Zakucavanje prodaje INA-e je obavio osuđeni bivši premijer RH Ivo Sanader s već poznatim igrokazom u jednom zagrebačkom restoranu.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon