NAPAST ZVANA ZIKA

Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, Zika virus je zabilježen u pedesetak zemalja i područja. Grupiranje neuroloških poremećaja i malformacija novorođenčadi (kao što su mikrocefalije) povezani sa širenjem Zika virusne infekcije koje se bilježi posljednjih nekoliko mjeseci na području Kariba, Srednje i Južne Amerike te ostalim kontinentima, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je proglasila javnozdravstvenim događajem od međunarodnog značaja (engl. Public Health Emergency of International Concern; PHEIC), što znači da se radi o izvanrednom događaju međunarodne važnosti koji predstavlja potencijalni rizik za zdravlje ljudi, ne samo na područjima gdje trenutno postoji aktivan prijenos Zika virusa, već i za druge dijelove svijeta.

zika-komarac

Tekst: HZJZ

Foto: www.freshpress.com

Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, Zika virus je zabilježen u pedesetak zemalja i područja. Grupiranje neuroloških poremećaja i malformacija novorođenčadi (kao što su mikrocefalije) povezani sa širenjem Zika virusne infekcije koje se bilježi posljednjih nekoliko mjeseci na području Kariba, Srednje i Južne Amerike te ostalim kontinentima, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je proglasila javnozdravstvenim događajem od međunarodnog značaja (engl. Public Health Emergency of International Concern; PHEIC), što znači da se radi o izvanrednom događaju međunarodne važnosti koji predstavlja potencijalni rizik za zdravlje ljudi, ne samo na područjima gdje trenutno postoji aktivan prijenos Zika virusa, već i za druge dijelove svijeta.

Prijenos virusa Zika

Virus Zika prenosi se ubodom zaraženog komarca roda Aedes, sa zaraženog čovjeka (uglavnom sa bolesnika u fazi viremije ili prisutnosti virusa u krvi). Za Aedes komarce je karakteristično da su aktivni cijeli dan, pri čemu su najaktivniji danju od izlaska do zalaska sunca.
Moguć je prijenos virusa i sa zaražene majke na dijete tijekom trudnoće (putem posteljice) odnosno tijekom poroda, a zabilježen je i prijenos spolnim putem.
Virus se može prenijeti i zaraženom krvi (transfuzija krvi i sl.). Virus Zika se ne prenosi zrakom (kašljanje, kihanje i sl.) ili uobičajenim kontaktima (rukovanje, zagrljaj, poljubac, zajedničkim predmetima i sl.).

Sprječavanje zaražavanja virusom Zika

Budući da ne postoji cjepivo ili lijek za prevenciju infekcije virusom Zika, važno je provoditi mjere osobne zaštite od uboda komaraca roda Aedes koje podrazumijevaju: Korištenje sredstava za odbijanje komaraca (repelenata) tijekom cijelog dana, a naročito od zore sve do sumraka uz strogo pridržavanje uputa na proizvodu. Repelenti na bazi DEET-a se ne preporučaju za djecu mlađu od dva mjeseca, a trudnice ih mogu koristiti, strogo prema uputi proizvođača. Nošenje svjetle odjeće (sa dugim rukavima i nogavicama) koja pokriva što veću površinu kože. Boravak u klimatiziranim prostorima i korištenje zaštitnih mreža na prozorima i vratima. Korištenje mreža protiv komaraca za spavanje na otvorenom ili u prostorijama nezaštićenim od komaraca.

Simptomi Zika virusne infekcije

U većini slučajeva, 60 do 80%, osobe zaražene Zika virusom nemaju nikakve simptome bolesti. Samo manji broj zaraženih ima nespecifične simptome i to najčešće: povišenu temperaturu, osip, bolove u mišićima i zglobovima, konjunktivitis (upala sluznice oka – crvene oči) i glavobolju. Bolest obično traje 2 do 7 dana i u pravilu prolazi spontano bez težih komplikacija i smrtnih ishoda. Liječenje je simptomatsko i sastoji se od nadoknade tekućine, te primjene lijekova za sniženje temperature, smanjenje bolova, odnosno ublažavanje svrbeža koji prati osip.

Opasnosti Zika virusne infekcije

Iako se uzročna veza istražuje, sve je više indicija da je Zika bolest povezana s povećanim rizikom neželjenih ishoda trudnoća poput pojave malformacija središnjeg živčanog sustava novorođenčadi (kao što su mikrocefalije), spontanih pobačaja ili prijevremenih porođaja kod žena koje su tijekom trudnoće bile zaražene virusom Zika. Također, u nekim od epidemijom zahvaćenih zemalja zabilježena je i veća učestalost neuroloških poremećaja (kao što je Guillian Barréov sindrom) u odraslih osoba, što je također predmet daljnjeg intenzivnog istraživanja.

Rizik širenja virusa Zika na području Europe i Hrvatske

U Europi je do sada zabilježeno četiristotinjak uvezenih slučajeva Zika bolesti kod osoba koje su prethodno boravile u područjima zahvaćenim epidemijom. Postoji potencijalna mogućnost daljnjeg širenja virusa od uvezenih slučajeva unutar Europe, s obzirom da je tigrasti komarac (Aedes albopictus) prisutan u brojnim dijelovima Europe, prvenstveno oko Sredozemlja pa i u Hrvatskoj, iako do sada nije zabilježeno ni opisano daljnje širenje Zika virusne infekcije tigrastim komarcem (Ae. albopictus) od uvezenih slučajeva u Europi. Zabilježen je prijenos Zika virusa spolnim putem od uvezenih oboljelih osoba u nekim europskim zemljama (Francuska i Italija). Iako je započelo ljetno razdoblje promjenjivih vremenskih uvjeta, trenutni je rizik širenja Zika virusne infekcije u Europi, pa tako i u Hrvatskoj, još uvijek nizak. Važno je pravovremeno, sukladno Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, na razini lokalne zajednice planirati i provoditi preventivne dezinsekcijske mjere suzbijanja komaraca. Jednako je važno upoznati stanovništvo o potrebi redovitog (barem jednom tjedno) pražnjenja ili pravilnog pokrivanja otvorenih spremnika s nakupljenom vodom. Naime, tigrasti komarac je invazivna vrsta što znači da se brzo širi zahvaljujući svojoj sposobnosti brzog razmnožavanja i lakog prilagođavanja novim područjima. Na našem području najčešće se razvija u naseljima, u umjetnim leglima: odbačene posude i predmeti koji zadržavaju kišnicu, nepoklopljene posude s vodom, kante za zalijevanje u vrtovima, odložene gume na otvorenome, vaze u okućnicama ili na grobljima, nepropisno odbačen otpad u okoliš, ulični slivnici u kojima stoji voda, plitice za cvijeće te brojni drugi predmeti koji zadržavaju vodu. Najvažnija mjera u sprječavanju razvoja i širenja tigrastih komaraca je uklanjanje legla. Zbog toga i sami građani svojom informiranošću i odgovornim ponašanjem mogu jako pridonijeti smanjenju raširenosti tigrastog komarca u svom okolišu na našem području.

Preporuke za putnike u područja gdje vlada aktivna transmisija Zika virusne infekcije

Putnici se pravovremeno trebaju dobro informirati prije odluke i odlaska u rizična područja, naročito ako se radi o trudnicama ili ženama koje planiraju skoru trudnoću i osobama s težim kroničnim bolestima (kao npr. poremećaj imunološkog sustava i dr.). Trudnicama i ženama koje planiraju trudnoću preporučuje se odgoda puta, ako on nije nužan.
Ako odgoda puta nije moguća, važno je tijekom cijelog boravka, strogo provoditi mjere osobne zaštite od uboda komaraca: upotrebljavati repelente, nositi odjeću dugih rukava i nogavica, boraviti u klimatiziranim prostorima ili koristiti zaštitne mreže. Komarci koji prenose virus Zika aktivni su cijeli dan, a naročito od izlaska do zalaska sunca. Rizik prijenosa virusa spolnim putem sa zaraženog muškarca na drugu osobu smanjuje se upotrebom kondoma radi zaštite tijekom boravka u rizičnom području. Zika virus može biti prisutan u sjemenoj tekućini i četiri tjedna nakon oporavka od Zika bolesti.

Preporuke za putnike po povratku iz rizičnog područja

Trudnice koje su boravile u rizičnom području trebaju se javiti ginekologu po povratku, čak i ako nemaju simptome bolesti i spomenuti svoje putovanje koji prati njihovu trudnoću radi odgovarajućeg daljnjeg praćenja trudnoće. Svaki putnik koji unutar tri tjedna po povratku iz navedenih rizičnih mjesta razvije opisane simptome treba obavezno kontaktirati svog liječnika i napomenuti da je boravio u rizičnom području. U svrhu zaštite trudnica, muškarcima koji su se vratili iz rizičnih područja preporuča se primjena zaštite kondomima tijekom spolnog odnosa sa trudnom partnericom do kraja trudnoće. Dobrovoljnim davateljima stanica i tkiva ljudskog podrijetla (krvi, krvnih pripravaka i dr.) povratnicima iz rizičnih područja radi predostrožnosti se preporuča odgoda četiri tjedna. Kod osoba koje nakon povratka iz rizičnih zemalja razviju simptome bolesti potrebno je provoditi mjere zaštite od uboda komaraca (zaštitne mreže za krevete, prozore i vrata) da bi se spriječilo širenje infekcije na domicilne komarce i tim putem na druge ljude.

Rizik vezan za Olimpijske igre u Brazilu

U Riju se planira održavanje Olimpijskih i Paraolimpijskih igara,  u razdoblju od 5. do 21. kolovoza odnosno  od 7. do 18. rujna 2016. godine.  To je doba njihove zime, kada prevladava nešto svježije i suhlje vrijeme koje smanjuje broj komaraca, pa je za turiste rizik infekcije značajno niži. Također, nadležne službe u Brazilu planiraju provođenje mjera za suzbijanjekomaraca koje će dodatno smanjiti rizik.

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon