NAKON SJEDNICE UN VELEPOSLANICI RH U TEL AVIVU PORASLA KRILA: GLAS NA OPĆOJ SKUPŠTINI IMA IZVANREDAN ZNAČAJ ZA IZRAELSKO-HRVATSKE ODNOSE

Tekst: Panopticum/HRT

Foto: MVEP/Kroatia be Israel

Poprište Izraelsko – Palestinskog sukoba u pojasu Gaze tijekom posljednjih nekoliko dana komentirala je u srijedu, 1. studenog 2023. za HRT veleposlanica RH u Izraelu, Vesela Mrđen Korać. U nastavku teksta donosimo u kraćim crtama nekoliko naglasaka iz tog brifinga djelatnice MVEP-a Republike Hrvatske.

Država Izrael je pojačala udare na položaje Hamasa u Gazi a specijalne postrojbe Izraelskih obrambenih snaga čiste podzemne tunele od Hamasovih terorista. Prema neslužbenim izvorima ima značajnih gubitaka na jednoj i drugoj strani. Prema izraelskim izvorima, oko 80 posto stanovništva iz sjevernog dijela Gaze napustilo je taj teritorij, a izraelska kopnena vojska praćena zračnim snagama ušla je s tri strane u Gazu. Također je objavljeno da je ubijeno devet izraelskih vojnika.

Službeno stajalište izraelskog vrha je kako se radi o ratu koji određuje opstanak izraelske države. Prioritet je onesposobiti Hamas, vojno i upravno, za njegovo buduće djelovanje u pojasu Gaze, ali uz istovremeno oslobađanje 230 zatočenih Izraelaca. Također, Izrael nastoji zadržati nisku razinu sukoba na sjevernoj granici s Hezbolahom tako da trenutno odgovara na pojedinačne incidente. To isto radi s Hutima iz Jemena koji napadaju južni Izrael, a istovremeno nastoji zadržati kontrolu na Zapadnoj obali. Povrh toga, a kako bi spriječio rasplamsavanje sukoba Izrael je pritvorio nekoliko vodećih ljudi, židovskih naseljenika na Zapadnoj obali.

Nadalje, veleposlanica Mrđen Korać je istaknula kako su Tel Aviv i cijeli Izrael u dubokoj traumi obzirom da se već 25 dana uzastopce raketiraju izraelski gradovi zbog čega se može prepoznati strepnja kod izraelskih građana zbog ozbiljne i nepredvidive ratne situacije.

Veleposlanica je rekla kako su čelnici mnogih država svijeta dolazili u Izrael u posjete solidarnosti, a među njima je bio i ministar vanjskih poslova RH, Gordan Grlić Radman.
Zaključno, hrvatska veleposlanica je otkrila kako je Izrael reagirao na nesvakidašnju hrvatsku odbijenicu rezoluciji UN-a, odnosno prijedlog Jordana o prestanku izraelskih napada na Gazu napomenuvši kako izraelske vlasti, mediji i šira javnost prate svaki glas u UN-u, svaki pojedinačnu izjavu stranih dužnosnika, a posebno je to u fokusu od 7. listopada 2023. godine budući glas RH na Općoj skupštini ima izvanredan značaj za izraelsko-hrvatske odnose jer se radi o povijesno vrlo teškom trenutku za Izrael.

Dok u Hrvatskoj, a i šire, traju prijepori o načinu i motivima glasovanja protiv UN-ove rezolucije kojom se poziva na humanitarno primirje u Gazi, pripadnica vanjskopolitičke formacije Gordana Grlić Radmana s ponosom navodi kako Hrvatska zahvale dobiva u Izraelu na svim razinama. Primjerice, ministar vanjskih poslova Države Izrael Eli Cohen je po završetku posjeta solidarnosti ministra Grlića Radmana i savjetnika hrvatskog premijera Plenkovića, Mate Granića rekao “ovaj posjet je bio kratak, važan i mi nikada nećemo zaboraviti”.

Podsjetimo, veposlanica RH u Izraelu, Vesela Mrđen Korać, postala je poznata široj javnosti u trenutku kada je njen suprug za vrijeme njenog mandata u Kanadi slupao službeni automobil veleposlanstva, a šteta na skupocjenom terencu marke Ford koju je procijenila tamošnja osiguravajuća tvrtka iznosila je oko 12 tisuća kanadskih dolara. Iako  je tada nedvojbeno utvrđeno da članovi uže obitelji šefova diplomatskih misija ne mogu koristiti vozni park veleposlanstva, prema dostupnim informacijama iz MVEP-a to nije izolirani slučaj a posebno na okolnost da svi veleposlanici RH u pravilu imaju na raspolaganju profesionalnog vozača. Slučajno ili ne, veleposlanica Mrđen Korać ih je tada u Kanadi imala čak dva.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon