DR. KALINIĆ: NAKON DIPLOMATSKOG SKANDALA U UN HRVATSKA POSTAJE POTENCIJALNA META TERORISTA

Tekst: Panopticum

Foto: Z1

Povodom nesvakidašnje diplomatske aktivnosti Republike Hrvatske u sjedištu UN u New Yorku koja se glasovanjem protiv UN-ove rezolucije kojom se poziva na humanitarno primirje u Gazi našla u društvu nekolicine država koje je teško naći na geografskoj karti, u utorak, 31. listopada 2023. u emisiji “Randezvous”Ratka Martinovića gostovao je dr.sc. Pavle Kalinić, ekspert za političke i sigurnosne odnose na Bliskom Istoku. Osim o neuobičajenim razlozima odluke hrvatske delegacije u UN-u, međuostalim dr. Kalinić i voditelj Martinović razgovaralu su i o tome prijeti li Hrvatskoj i Europi novi val terorizma.

Dr. Pavle Kalinić je naglasio u početku razgovora da je Hrvatska kao mala zemlja trebala prilikom glasovanja u UN-u ostati neutralna iako naglašava kako UN ni za vrijeme Domovinskog rata nije imao političku snagu među zaraćenim stranama na prostoru bivše YU.

Također, napomenuo je kako je odluka Hrvatske o glasovanju u UN trebala biti donešena u konzultaciji s predjednikom Republike Hrvatske. Osim toga, dr. Kalinić smatra kako ovako nastalom situacijom Hrvatska postaje potencijalna meta terorista podsjećajući kako je 20. listopada 1995. godine u Rijeci dogodio teroristički napad, tako što se automobil prepun eksploziva zabio u policijsku postaju u središtu grada. Veću štetu i veći broj ljudskih žrtava spriječila je činjenica što je vozilo marke Fiat u kojem je bilo 70 kg TNT-a, nije zbog radova na cesti moglo ući u parkiralište policijske postaje.

Podsjetimo, nalogodavac terorističkog napada u Rijeci bio je Muhammad Shawki Al-Islambouli (brat ubojice egipatskog predsjednika Anwara Al-Sadata i zet Osame bin Ladena) koji je priznao da je naredio napad na Hrvatsku kao odmazdu za nestanak njezina istaknutog člana Abu Talal al-Qasimija uhićenog u Hrvatskoj i izručenog CIA-i. Prilikom napada u Rijeci poginuo je vozač John Fawza, 35-godišnji državljanin Kuvajta, a pet osoba zadobilo je teže ozljede. U policijskoj postaji ozlijeđeno je dvadeset i sedam osoba koje su se nalazile ondje, a na ulici dvoje prolaznika.

Nadalje, sigurnosni ekspert Kalinić napominje kako Hrvatska već otprije ima negativnu konotaciju u arapskom svijetu vezano uz rat koji se vodio u Bosni i Hercegovini, zatim jer je članica NATO-a te je bila sudionik vojne operacije u Afganistanu.

Posljednje glasovanje u UN-u pokazalo je, smatra dr. Kalinić, kako Hrvatska nema dosljednu vanjsku politiku jer, kako navodi, nema ni unutarnju politiku što se najbolje pokazalo u vrijeme posljednjeg potresa i u vrijeme pandemije korone.

Druge zanimljive teme s gostom emisije “Randezvous”, mogu se pogledati u nastavku teksta u video prilogu Z1 Tv s uvijek politički nadahnutim i vrlo dobro informiranim dr. Pavlom Kalinićem.

 

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon