NAKON OTKAZA U POLICIJI KRUNEŠA SUSTIGLA I OPTUŽNICA

Tekst: B. D.

Foto: HRT

Nakon što je 8. rujna 2021. temeljem prijave Unutarnje kontrole MUP-a donesena presuda i zaključeno suđenje bivšem načelniku Sektora kriminalističke policije PU primorsko-goranske Željku Krunešu zbog teške povrede službene dužnosti Zakona o policiji, zbog čega mu prijeti nečasni otpust iz redova policije kojim gubi pravo na beneficiranu mirovinu, bivšeg neformalnoga bossa riječke policije zadesili su novi, puno ozbiljniji pravosudni problemi.

Naime, 29. rujna 2021. Županijsko državno odvjetništvo u Puli je protiv nekadašnjeg uvaženog pripadnika MUP-a, Željka Kruneša podignulo optužnicu zbog dva kaznena djela. Slučajno ili ne, optužnica je podignuta na sam Dan policije i blagdan Svetog Mihovila. U prvom dijelu optužnica mu stavlja na teret kaznena djela protiv života i tijela te za teško ubojstvo poticanjem a u drugom dijelu optužnice ga pulski ŽDO kazneno goni zbog kaznenih djela protiv pravosuđa, sprječavanja dokazivanja, zatim protiv imovine i oštećenja tuđe stvari.

Osim toga, Kruneš se tereti u kaznenom postupku za popravke automobila u privatnom vlasništvu koje je plaćao novcem MUP-a, dakle iz državnog proračuna. Za navedenu pojedinost se posebno zainteresirao Sindikat policije zbog sumnji da u pitanju nije samo jedno privatno vozilo koje je Kruneš popravljao iz tuđeg džepa, odnosno na teret svih građana Republike Hrvatske, već da bi broj vozila mogao biti i znatno veći.

Zanimljivo, ŽDO Pula je optužnicu protiv Kruneša podigao na Županijskom sudu u Rijeci gdje će se i voditi sudski kazneni postupak. Da podsjetimo, dosad je bilo uobičajeno da DORH i USKOK visokorizične sudske kaznene slučajeve upućuju na udaljenije sudove i to izvan mjesta prebivališta optuženika, međutim u slučaju Kruneša to pravilo DORH-a je izostalo. Naime, zbog moguće sprege bivšeg pripadnika policije i dijelova kaznenog odjela riječkog pravosuđa, a i šire, s kojim je Kruneš zbog potrebe posla do sada svakodnevno komunicirao dugi niz godina, tijekom sudskog procesa očekuje se promatračka misija u obliku nazočnosti velikog broja medija kao svojevrsni regulator interesa javnosti.

Nadalje, neslužbeno se može saznati da sudski kazneni proces protiv Kruneša koji bi uskoro trebao započeti na Županijskom sudu u Rijeci, a obzirom na okolnost teških kaznenih djela koja mu se stavljaju na teret, nažalost ne prati, za sada, adekvatna policijska zaštita svjedoka kao i izostanak nadzora policije nad njihovim nekadašnjim kolegom. Istovremeno, policijskog okrivljenika, trenutno sa skromnim primanjima, zastupaju navodno tri vrlo zvučna odvjetnička ureda iz Rijeke i Pule.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon