KUKOLJ U MUP-U: ZBOG UGLEDA POLICIJE ŽELJKO KRUNEŠ DOBIO NEČASNI OTKAZ

Tekst: B. D.

Foto: J. N.

Nakon posljednjeg održanog ročišta početkom rujna 2021. godine na Odjelu prvostupanjskog disciplinskog suda MUP-a u Rijeci, u srijedu 8. rujna 2021. donesena je presuda i zaključeno suđenje bivšem načelniku Sektora kriminalističke policije PU primorsko-goranske Željku Krunešu zbog teže povrede službene dužnosti iz čl. 97. st. 1. i 7. Zakona o policiji. Naime, Odjel prvostupanjskog disciplinskog sudovanja Rijeka presudio je policijskom službeniku Željku Krunešu, sada već bivšem načelniku Sektora kriminalističke policije PU primorsko-goranske, prestanak državne službe. Sudilo mu se zbog teže povrede službene dužnosti – neizvršavanje, nesavjesno, nepravodobno ili nemarno izvršavanje službenih obveza te nedolično ponašanje u službi ili izvan službe kada teško šteti ugledu policije.

Međutim, iako disciplinski postupak u policiji nalaže hitnost u postupanju, ostalo je nejasno zašto je zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka od strane Tomislava Dizdara, načelnika PU primorsko-goranske i jedne od četiri najveće policijske uprave u Hrvatskoj, podnesen tek 14. travnja 2020. godine budući je za povredu Željka Kruneša Dizdar saznao, prema  dostupnim informacijama, još u siječnju 2020. godine.

Navedeni detalj policijskog postupanja posebno je upao u oči Sindikatu policije obzirom na postupak umirovljenja kojim je Željko Kruneš pokušao preduhitriti moguće pravosudne sankcije kako bi ishodio beneficiranu mirovinu na koju trenutno, a prema stanju sudskog predmeta, nema pravo obzirom da se u njegovom konkretnom slučaju radi o nečasnom otpustu iz redova policije.

Osim ovog premeta, na podužem popisu optužbi za korupciju i kriminal najširih razmjera protiv Željka Kruneša, sada već bivšeg neformalnoga bossa riječke policije, nalazi se i sudski predmet za kazneno djelo poticanja na teško ubojstvo kao i oštećenje tuđe stvari. Osim toga, Kruneš se tereti i za prikrivanje dokaza, odnosno za kazneno djelo sprječavanja dokazivanja u kaznenom postupku te za popravke automobila u privatnom vlasništvu koje je plaćao novcem MUP-a, dakle iz državnog proračuna.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon