NAKON OKONČANJA SUKOBA IZRAELA I HAMASA UN POKREĆE MEĐUNARODNU ISTRAGU

Tekst: M. Š.

Foto: UN

U četvrtak, 27. svibnja 2021. Vijeće za ljudska prava UN-a sa sjedištem u Ženevi odlučilo je pokrenuti međunarodnu istragu o zločinima počinjenima tijekom jedanaestodnevnih sukoba Izraela i Hamasa s utvrđivanjem zapovjedne odgovornosti. Naime, visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet izjavila je da je izraelski smrtonosni napadi na Gazu možda predstavljaju ratne zločine i da je Hamas također prekršio međunarodno humanitarno pravo raketiranjem Izraela.

Povodom toga je Vijeće za ljudska prava UN-a, koje ima ukupno 47 članova s 24 glasa za, 9 protiv i 14 suzdržanih usvojilo rezoluciju, koju su predložili Organizacija islamske suradnje (OIC) i palestinska delegacija pri Ujedinjenim nacijama.

Podsjetimo, za vrijeme jedanaestodnevnog oružanog sukoba između Izraela i Hamasa ubijeno je 270 Palestinaca u Gazi, na Zapadnoj obali i istočnom Jeruzalemu, uključujući 68 djece s jedne strane i 10 izraelskih stanovnika s druge sukobljene strane.

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon