NADZORNIK OPTUŽENIH IZ KABE NA ČELU HERE

Tekst: Panopticum

Foto: Ka Video Club

Na sjednici Sabora koja je održana u petak, 15. listopada 2021. imenovan je novi predsjednik Upravnog vijeća HERA-e, Hrvatske energetske regulatorne agencije i to nakon provedenog natječaja. Riječ je o Danijelu Žambokiju, diplomiranom ekonomisti, nekadašnjem članu, a zatim i predsjedniku Nadzornog odbora Karlovačke banke. Imenovanju Žambokija prethodilo je razrješenje dosadašnjeg čelnika HERA-e Tomislava Jurekovića zbog isteka mandata a odluka o tome objavljena je u ‘Narodnim novinama’ br. 112/2021.

SLUČAJ KABA

Nekako u isto vrijeme, odnosno, 20. listopada 2021. godine na zagrebačkom Županijskom sudu održano je ročište u predmetu Karlovačka banka (KaBa) gdje je zbog izmjene sudskog vijeća suđenje počelo ispočetka. Optuženici koji su zbog trogodišnjeg sudskog zastoja ponovo sjeli na optuženičku klupu zagrebačkog Županijskog suda su gotovo cijela obitelj Šola – Marija Šola kao savjetnica u KaBa, zatim njen sin Sandi Šola kao predsjednik Uprave KaBa te njezini sinovi Petar i Tomislav. Osim njih, optužnica USKOK-a je obuhvatila dr. Josipa Paladina kao člana Nazornog odbora KaBa te članicu Uprave KaBa, Marijanu Reškovac. Nadalje, optužnicom su također obuvaćeni Luka Miličić, zatim Drago Brekalo i Josip Kovač te tri tvrtke – Vendita, Opatovina projekt i Clarus primus protiv koje je u međuvremenu sudski postupak obustavljen.

ZAMRAČENO 280 MIL KN

Podsjetimo, USKOK sve optužene tereti za niz gospodarskih malverzacija počinjenih od 2007. do 2013. godine. Prema optužnici podignutoj još 2014. godine, USKOK tereti gore spomenutu družinu da je koristila sredstva Karlovačke banke, kako bi se financiralo poslovanje raznih privatnih tvrtki u koje je KaBa plasirala više od 280 milijuna kuna zajmova pri čemu je obitelj Šola s ostalim optuženicima stekla nezakonitu zaradu od oko 100 milijuna kuna.

Slučajno ili ne, u vrijeme dok se prema optužnici USKOK-a u Karlovačkoj banci odigravao kriminal velikih razmjera, uvaženi novoimenovani predsjednik Upravnog vijeća HERA-e, gospodin Danijel Žamboki imao je funkciju člana, a jedno vrijeme i predsjednika Nadzornog odbora Karlovačke banke. Dakle, u vrijeme dok je Žamboki nadzirao poslovanje KaBa, iz karlovačkog trezora banke zamračena je poveća suma novca, barem prema optužnici USKOK-a sročenoj na 700 stranica.

POSLOVNE VJEŠTINE

Samom tom neugodnom činjenicom postavlja se pitanje kako će i na koji će način Danijel Žamboki predsjedati Upravnim vijećem regulatorne agencije, odnosno kojim će poslovnim vještinama nadzirati hrvatsko energetsko tržite i upravlajti HERA-om koja će ubuduće umjesto Vlade određivati cijenu energenata u RH i to posebno u oklnostima operativnog uključivanja Republike Hrvatske u gradnju novog reaktora Krško II. ili primjerice, u pregovore oko kupnje električne struje iz budućeg mađarskog nuklearnog reaktora Paks II.

Iako Žambokija pojedine političke struje, budući je mijenjao dresove HSS-a i HDZ-a, prikazuju iskusnim stručnjakom iz područja energetike povod za sumnju oko kompetentnosti karlovačkog bankarskog nadzornika dolaze još iz vremena premijerke Jadranke Kosor kada je javno konstatirano kako ekonomist Žamboki nema apsolutne nikakve veze s energetskim sektorom budući dolazi iz drugih djelatnih područja među kojima je u Fondu za regionalni razvoj proveo najveći dio radnog vijeka u trajanju od devet godina.

Međutim, iako javno kritiziran od strane struke, Žamboki je nekom stranačkom slučajnošću već jednom bio na čelu HERA-e u razdoblju od 2010. do 2013. godine, a posljednjih nekoliko godina radio je u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, te na mjestu ravnatelja Uprave za energetsku učinkovitost u zgradarstvu, projekte i programe Europske unije.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon