POSLOVANJE KARLOVAČKE BANKE PONOVO POD LUPOM POLICIJE

Tekst: Panopticum

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL/Zagrebačka burza

PU karlovačka izvjestila je šturim priopćenjem tijekom srpnja 2021. kako je zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela iz domene gospodarskog kriminaliteta protiv 60-godišnjaka, bivšeg predsjednika Uprave banke, te 43-godišnjakinje, bivše članice NO banke, Županijskom državnom odvjetništvu (ŽDO) u Karlovcu podnijela kaznenu prijavu zbog sumnje da su pogodovali korisnicima kredita, otpisali im dio duga i tako banku oštetili za više od 2,7 milijuna kuna.

Neslužbeno se može saznati kako je riječ bivšim zaposleniku Uprave Karlovačke banke d.d. (KaBa) Ivanu Vrljiću i članici NO KaBa Vedrani Pavelić. Naime, njih karlovačka policija sumnjiči da su u zajedničkoj namjeri kao supočinitelji, a na štetu Karlovačke banke, na sjednici Uprave banke, u svojstvu predsjednika Uprave te zamjenice člana Uprave, povrijedili dužnost zaštite interesa bankarske institucije, a o čijim su imovinskim interesima bili dužni brinuti, tako što su pogodovali za dvoje korisnika kredita sa sjedištem u Zagrebu i Rijeci kako ne bi vratili dio duga po kreditu te su naznačena potraživanja otpisali u postupku koji nije proveden sukladno proceduri propisanoj internim aktima banke te na taj način banci pričinili štetu u iznosu od 2.7, odnosno preciznije 2.720.380,88 kuna.

Podsjetimo, nakon uhićenja članova obitelji Šola i još nekolicine osoba vezanih za kreditne plasmane Karlovačke banke 2013. godine, došlo je do promjene Uprave i članstva Nadzornog odbora (NO), u kojem su dotadašnje visokopozicionirane članove KaBa – Sandija Šolu, kirurga Josipa Paladina, poduzetnika Gorana Vukšića i bivšeg župana Karlovačke županije Ivicu Horvata zamijenili Vedrana Pavelić kao članica NO i Ivan Vrljić kao zamjenik predsjednika Uprave. Vedrana Pavelić je kao članica NO Karlovačke banke jedno kratko vrijeme obnašala i funkciju članice Uprave.

Slučajno ili ne, sporovoznošću hrvatskog pravosuđa suđenje Šoli i ostalima prebačeno je sa suda iz Karlovca na Županijski sud u Zagrebu a 15. srpnja 2021. godine održano je tek prvo ročište.

Drugoprijavljena Vedrana Pavelić je zagrebačka odvjetnica dok je prvooptuženi Ivan Vrljić radni vijek uglavnom proveo u financijskom sektoru. Vrljić je osim u KaBa radio u Agenciji za nadzor financijskih usluga, bio je pomoćnik ministra financija za bankarski, devizni i sustav osiguranja te je bio i glavni devizni inspektor RH. Osim toga, Vrljić je bio član Nadzornog odbora PBZ-a kao i Croatia Airlinesa, zatim član Uprave državne agencije za sanaciju banaka i osiguranje štednih uloga te predsjednik Uprave Libertas osiguranja.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon