MUZIČKI BIENNALE ZAGREB 2021.

Tekst: Š. Š.

Foto: MBZ

Muzički biennale Zagreb (MBZ) održat će se u četiri bloka od travnja do rujna 2021. godine a njegovo 31. izdanje bit će o 60. godini toga festivala s bogatim programom suvremene glazbe objedinjenim pod nazivom – (Re)konstrukcija – Continuum.

Prema najavi, 31. MBZ ponudit će bogatu paletu suvremene glazbe i relevantne teme te time potvrditi kreativnost protagonista scene suvremene glazbe. Festivalom će se predstaviti pluralistička šarolikost djela suvremene glazbe s fokusom na djela mladih skladatelja iz zemlje i inozemstva, ali i nezaobilaznih djela ‘klasika’ suvremene glazbe – etabliranih skladatelja s druge polovice 20. i početka 21. stoljeća.

Od travnja do rujna ove godine program 31. MBZ-a oblikovan je u četiri bloka – prvi travanjski pod nazivom “Continuum Nr. 1 – Furioso!” , svibanjski “Continuum Nr. 2 – Shifting”, blok u srpnju koji će slaviti ljeto – “Continuum Nr. 3 – le sacre de l été” i četvrti – rujanski “Continuum Nr. 4 – Celebration!​”

Prvi festivalski blok trajat će od 18. do 22. travnja 2021., a u njegovu sklopu obilježit će se Dan Hrvatskoga glazbenog zavoda (HGZ) u čijoj će Velikoj dvorani MBZ biti i svečano otvoren, a bit će predstavljen i program suradnje s Muzičkom akademijom Sveučilišta u Zagrebu o 100. obljetnici te akademije, te program suradnje sa Zagrebačkim solistima.

Drugi blok bit će u znaku izvedbi suvremene glazbe u muzejima. Treći blok bit će u znaku mladih skladateljica, a u njegovu sklopu obilježit će se suradnja sa Zagrebačkom filharmonijom koja ove godine slavi svoj 150. rođendan, a posljednji – četvrti blok donijet će operu po motivima Janka Polića Kamova s izvededbom u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Zagrebu.

Osim toga, na 31. MBZ-u neće izostati ni bogat jazz program i nastupi nekih od vodećih jazz glazbenika budući je jazz neodvojiv dio MBZ-a kao izričaj koji je duboko isprepleten sa suvremenom klasičnom glazbom.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon