MODEX CRES 2019.

Tekst: R. F.

Foto: HVZ

Republika Hrvatska domaćin je velike međunarodne vatrogasne vježbe Europske unije, pod radnim nazivom „Modex Cres 2019“. Vježba će se održati od 7. do 10. travnja 2019. na otoku Cresu i bit će to prva međunarodna vježba gašenja šumskih požara u povijesti Europske unije.  Na vježbi će sudjelovati više od 300 sudionika iz 10-ak europskih zemalja. Za domaćina vježbe izabrana je Hrvatska, čime je Europska unija iskazala veliko priznanje Hrvatskoj i njezinoj vatrogasnoj organizaciji. Vježbu EU posjetit će i Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova RH, te Christos Stylianides, povjerenik Europske komisije za humanitarnu pomoć i civilnu zaštitu. Djelovanje međunarodnih vatrogasnih snaga na Cresu trajat će 52 sata bez prekida, a pokazat će je li Europa spremna za velike šumske požare, kakvi su nedavno bili u Švedskoj i Grčkoj.

EU PROJEKT ROMEX

Vatrogasna vježba „Modex Cres 2019“ provodi se u sklopu EU-projekta „Romex“ i dio je aktivnosti Mehanizma civilne zaštite Europske unije, čija je temeljna svrha unaprijediti suradnju država članica prilikom intervencija u slučajevima prirodnih katastrofa te tehnoloških i ekoloških incidenata velikih razmjera. Od 34 zemlje članice Mehanizma, njih 10-ak uključit će se u vježbu na Cresu, a pored hrvatskih postrojbi, na vježbi će izravno sudjelovati najmanje sedam kopnenih modula koji će doći iz Grčke, Španjolske, Francuske, Austrije, Rumunjske, Italije i Bugarske.

ODABIR HRVATSKE NIJE SLUČAJAN

Organizacija vježbe povjerena je Hrvatskoj, koja je prvi put sudjelovala u jednoj EU vježbi još 2008. godine, iako tada nije bila članica Europske unije. Desetak godina kasnije, Hrvatska je, sada kao ravnopravna članica EU, domaćin i organizator tog velikog i zahtjevnog događanja. Sve pripremne radnje za vježbu provodi Hrvatska vatrogasna zajednica, uz koordinaciju rumunjskog konzorcija CN APELL te uz svesrdnu suradnju lokalne vlasti Grada Cresa, na čijem će se području vježba održati. Naime, odabir Hrvatske za domaćina vježbe nije slučajan. Hrvatska ima vrlo organiziranu vatrogasnu službu, odgovarajuću tehniku te vrlo kvalitetne i educirane vatrogasce. Hrvatska vatrogasna zajednica, kako krovna institucija hrvatskoga vatrogastva, sustavno njeguje izvrsnost, kontinuirano ulaže u edukaciju svojega kadra, što uključuje i praćenje trendova u struci, primjenu novih tehnologija, upoznavanja novih alata. Hrvatski vatrogasni stručnjaci priznati su i izvan granica Hrvatske te redovito sudjeluju na raznim stručnim skupovima i vatrogasnim konferencijama diljem svijeta.

Fokus vježbe neće biti na tehničkim kapacitetima, već će se ocjenjivati strategija, planiranje, taktike postupanja, učinkovitost operacija, suradnja timova, snalaženje međunarodnih snaga na nepoznatom terenu, fleksibilnost. Cilj je stvoriti što realniju situaciju, kako bi se vidjelo što sve treba učiniti kada neka zemlja zatreba međunarodnu vatrogasnu pomoć.

NATO FINANCIRA VJEŽBU

Vježba na otoku Cresu realizirat će se u sklopu Pilot projekta napredne regionalne suradnje u civilnim izvanrednim situacijama, sufinanciranog sredstvima SPS odjela NATO-a (Science for Peace and Security Programme – Program znanosti za mir i sigurnost). Hrvatska je u tom projektu već dvije godine, uz Crnu Goru te partner-zemlje Sjevernu Makedoniju i Bosnu i Hercegovinu. Kao što je poznato, program SPS već 60 godina promiče dijalog i praktičnu suradnju između država članica NATO-a i partnerskih zemalja, utemeljenu na znanstvenim istraživanjima, tehnološkim inovacijama i razmjeni znanja te potiče i praktičnu suradnju prilikom sigurnosnih ugroza, a upravo će se ta suradnja testirati tijekom vježbe.

VELIK INTERES MEĐUNARODNE JAVNOSTI

Opasnost od požara raslinja povećava se iz godine u godinu, požarna sezona se produljuje, a raste i učestalost požara i njihov intenzitet, ne samo na Mediteranu, već i na područjima koja se dosad nisu suočavala s tim tipom ugroza, poput primjerice Skandinavije. Zbog toga ove godine Mehanizam civilne zaštite EU-a prvi put organizira vatrogasnu vježbu gašenja požara otvorenog prostora, konkretno – vježbu gašenja šumskih požara. To je izazvalo velik interes međunarodne javnosti pa je svoj dolazak na otok Cres već najavilo 30-ak promatrača iz EU-a. Vježba „Modex Cres 2019“ biti će pravi test za sve sudionike te će pokazati kako međunarodne snage mogu zajednički djelovati u velikim intervencijama, koliko su koordinirane i kako primjenjuju standardne operativne procedure.

SCENARIJ VJEŽBE

Scenarij vježbe razradili su Nikola Tramontana, stručnjak Mehanizma civilne zaštite Europske unije, ujedno i tajnik-stručni suradnik Vatrogasne zajednice Primorsko-goranske županije, i Mladen Vinković, pomoćnik glavnog vatrogasnog zapovjednika Republike Hrvatske. Prema scenariju vježbe „Modex Cres 2019“, u slučaju požara na otoku Cresu kojeg lokalni vatrogasci, ni vatrogasaci susjednoga otoka Lošinja ne mogu pogasiti dolazi do aktiviranja hrvatskih, tj. državnih intervencijskih postrojbi i pokretanja Mehanizama civilne zaštite Europske unije s traženjem pomoći međunarodne zajednice.

Na pokaznoj vježbi EU sudjelovat će od 300 sudionika koji će se sukladno scenariju susresti s mnogim izazovima: širenje požara ugrozit će mnoga naselja, marinu, hotel i autokamp, odlagalište otpada, ali i ključnu infrastrukturu – trafostanicu, dalekovode, vodospremu, kao i mnoge maslinike, vrtove. Dodatni izazov gasiteljima predstavljat će teško dostupan, na mjestima i neprohodan teren, te nedostatak šumskih putova, zbog čega će se zatražiti i pomoć međunarodnih zračnih snaga. Scenarij predviđa proširenje požara na veći dio otoka Cresa, bit će to iznimno zahtjevna situacija u smislu korištenja vatrogasne opreme i tehnike, ali i za zapovjedni kadar, u smislu prikupljanja i obrade informacija, uspostave koordinacije snaga na terenu te donošenja odluka o operacijama koje treba odraditi. Poseban izazov predstavljat će i samo komuniciranje, koje će biti na engleskom jeziku, s obzirom da će se na terenu naći vatrogasci različitih nacija.

SUSTAV NICS IZ SAD

Organiziranje, koordiniranje i zapovijedanje operativnim snagama koje sudjeluju na intervencijama prilikom događaja katastrofalnih razmjera velik je izazov za zapovjedni kadar. Za brzu i učinkovitu intervenciju potrebna je suradnja svih žurnih službi uključenih u događaj, a presudan je pravovremeni protok informacija. Stoga će se na vježbi koristiti sustav NICS (Next-Generation Incident Command System), napredni informatički sustav za upravljanje u kriznim situacijama.

Sustav NICS razvila je američka Uprava domovinske sigurnosti, znanosti i tehnologije, u suradnji s Massachusetts Institute of Technology Lincoln Laboratory i kalifornijskim Odjelom šumarstva i zaštite od požara. Sustav NICS korisnike u realnom vremenu poslužuje svim relevantnim informacijama: podacima o terenu, vremenskoj situaciji, trenutnom rasporedu operativnih snaga, pozicijama vozila, infrastrukturi, fotografijama snimljenim iz zraka, itd. Osobitost NICS sustava je da nije limitiran, tj. može se prilagođavati i neograničeno nadograđivati najrazličitijim podacima, ovisno o specifičnostima svake pojedine intervencije. Svi ti podaci sinkroniziraju se putem mrežne suradnje, tj. sustav NICS sve informacije odmah integrira u online kartu te oni tako postaju dostupni svim korisnicima, što umnogome ubrzava protok informacija, olakšava suradnju i koordinaciju snaga na terenu, a zapovjednom kadru olakšava donošenje ključnih odluka o daljnjem postupanju tijekom kriznih situacija. U posljednjih osam godina sustav NICS korišten je na više od 200 stvarnih incidenata te se pokazao kao iznimno važan alat uspješnog upravljanja incidentom. Više informacija o vježbi „Modex Cres 2019“ može se potraći na službenim stranicama www.hvz.hr ili www.vz-pgz.hr.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon