MISTERIOZAN KOMET ZELENOG SJAJA PROLAZI POKRAJ ZEMLJE POČETKOM LIPNJA 2024.

Tekst: B. M.

Foto: NASA

Ogroman komet, veći od planinskog masiva Mount Everest, poznat kao “vražji komet” zbog svojih izbočenih stjenovitih rogova, privukao je pažnju znanstvenika svojim zelenim sjajem nakon što su originalni rogovi nestali. Službeno nazvan “12P/Pons-Brooks”, ovaj komet sastoji se od plina i prašine te je širok oko 16 kilometara.

Taj impresivni kriovulkan, vrsta hladnog vulkana, pokazuje zelenu boju i misterioznu sjenu zbog eruptiranja školjke pod pritiskom u jezgri. Iako izgleda dojmljivo na nebu, ovaj “vražji komet” ne predstavlja neposrednu prijetnju Zemlji jer se trenutno nalazi prilično daleko. Naime, udaljen je jedan i pol puta od ukupne dužine Zemlje do Sunca.

NASA je umirila javnost priopćivši da nema razloga za zabrinutost glede sudara s ovim kometom, budući da trenutno nema poznatih objekata koji bi se mogli sudariti s našom planetom, prenosi portal Indy100.

Unatoč svojoj bezopasnosti po planet Zemlju, očekuje se da će “zeleni komet” privući pažnju astronomskih entuzijasta, budući će mu najbliži prolazak pored Zemlje biti 2. lipnja 2024. godine. Tijekom tog vremena, astronomi će imati priliku promatrati ovaj fascinantan komet, koji bi tada mogao postati vidljiv golim okom na noćnom nebu.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon