MIRO GAVRAN PREDSTAVIO KNJIGU ODABRANIH DRAMA

Tekst: R. F.

Foto: N. G.

Miro Gavran, najizvođeniji i najprevođeniji hrvatski dramatičar čije su drame i komedije imale više od 350 premijera diljem svijeta i koje je vidjelo više od 4 miliona kazališnih posjetitelja, predstavio je u ponedjeljak, 3. svibnja 2021. knjigu “Odabrane drame Gavran 2001.-2021.” u izdanju Mozaik knjige s devet odabranih drama nastalih u protekla dva desetljeća. Knjiga je objavljena u obljetničkoj godini u kojoj Miro Gavran slavi 60. rođendan, a u njoj je devet drama, “Glasnogovornik”, “Savršeni partner”, “Na kavici u podne”, “Svaki tvoj rođendan”, “Paralelni svjetovi”, “Tajna Grete Garbo”, “U očekivanju oca”, “Što da radim sa životom”, te “Kako ubiti predsjednika”.

Knjiga na gotovo 500 stranica sadrži i opsežan pogovor koji je napisao Venko Andonovski, makedonski dramatičar, romanopisac, sveučilišni profesor i semiotičar kazališta. U knjizi su objavljeni i dodaci, primjerice popis svih premijera, radijskih, kazališnih i tiskanih tekstova te detaljna biografija.

Gavran je na predstavljanju knjige istaknuo kako je riječ o dramama nastalim tijekom proteklih 20 godina, od kojih je pet prvi put objavljeno u knjizi dok je jedna, “Paralelni svjetovi”, tiskana u novoj verziji. Riječ o suvremenim tekstovima smještenima u novije vrijeme a tematski zahvaćaju tri linije – obiteljske odnose, muško-ženske odnose, te politiku, dok se u nekima sve troje isprepliće. Osim toga, Gavran je napomenuo kako se nada da će i ove njegove drame dobro zaživjeti kod publike, i to posebno zahvaljujući prijevodima na druge jezike obzirom da je drama “Glasnogovornik” već prevedena na njemački, “Na kavici u podne” na engleski, a na češki se upravo prevodi drama “U očekivanju oca”.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon