MEĐUNARODNI DAN ARHIVA

Međunarodni dan arhiva 9. lipnja se u svijetu obilježava od 2008. godine, a u Hrvatskoj je prvi puta obilježen 2009. godine. Za datum obilježavanja Međunarodnog dana arhiva izabran je dan osnivanja Međunarodnog arhivskog vijeća (The International Council on Archives – ICA) 1948. godine. Ta je međunarodna stručna udruga posvećena učinkovitom upravljanju zapisima te očuvanju, zaštiti i korištenju svjetske arhivske baštine kroz stručnu suradnju arhivskih i drugih stručnjaka za upravljanje zapisima diljem svijeta (vidi: http://www.ica.org/).

Hrvatski_drzavni_arhiv_Zagreb

Tekst: HAD

Foto: www.arhiv.hr

Međunarodni dan arhiva 9. lipnja se u svijetu obilježava od 2008. godine, a u Hrvatskoj je prvi puta obilježen 2009. godine. Za datum obilježavanja Međunarodnog dana arhiva izabran je dan osnivanja Međunarodnog arhivskog vijeća (The International Council on Archives – ICA) 1948. godine. Ta je međunarodna stručna udruga posvećena učinkovitom upravljanju zapisima te očuvanju, zaštiti i korištenju svjetske arhivske baštine kroz stručnu suradnju arhivskih i drugih stručnjaka za upravljanje zapisima diljem svijeta (vidi: http://www.ica.org/). Stoga arhivi na svoj međunarodni dan svake godine odgovarajućim programima nastoje sa svojim postojanjem i djelovanjem upoznavati lokalne, područne i nacionalne zajednice u kojima djeluju, a Međunarodno arhivsko vijeće nastoji sveukupnu svjetsku javnost upoznavati s arhivskom baštinom i suvremenim zapisima koji su povjereni na skrb arhivskim stručnjacima.

Hrvatski državni arhiv 9. lipnja 2016. tradicionalno obilježava Međunarodni dan arhiva povodom kojega će otvoriti vrata javnosti raznolikim aktivnostima i događanjima. Program proslave započet će stručnim vodstvom kroz izložbu „Povijesna uloga Hrvatskoga sabora u očuvanju hrvatske državnosti“ autora izložbe mr. sc. Ladislava Dobrice i Nenada Bukvića, a nastavit će se predavanjem izv. prof. dr. sc. Ante Nazora, ravnatelja HMDCDR-a pod nazivom „Stvaranje suvremene hrvatske države“.
U nastavku programa bit će upriličena filmska projekcija „Iz zbirke Hrvatskoga filmskog arhiva HDA – Dokumentarni film kao svjedok vremena“ koju je pripremio Mladen Burić. Također, posjetitelji će imati prigodu razgledati zgradu i stalne postave HDA te po prigodnim cijenama kupiti izdanja, replike i suvenire HDA kao i izdanja HMDCDR-a.

Ovogodišnja tema obilježavanja Međunarodnog dana arhiva u Hrvatskoj je: Hrvatski arhivi u Domovinskom ratu. Tema je povezana s ovogodišnjim obilježavanjem 25. obljetnice početka agresije na Hrvatsku i obrambenog Domovinskog rata. Ona u kontekstu suvremene hrvatske povijesti ponovo svraća pažnju na kršenje međunarodne Haške konvencije o zaštiti kulturnih dobara u slučaju oružanog sukoba i na stradanja arhivskoga gradiva i hrvatskih arhiva tijekom ratne agresije na Hrvatsku.

Međunarodni dan arhiva u Hrvatskoj prigodnim programima obilježavaju sve arhivske ustanove u okviru hrvatske javne arhivske službe, Hrvatsko arhivističko društvo i resorno Ministarstvo kulture RH. Premda su vrata arhiva uvijek otvorena za korisnike različitih profila, toga dana svake godine arhivske ustanove u Hrvatskoj pozivaju sve građane da uđu u arhive kao posjetitelji te organiziraju prigodne izložbe, predavanja, radionice i skupove, predstavljaju svoja izdanja i organiziraju druge promotivne aktivnosti.

Ovogodišnji Međunarodni dan arhiva se u nekim arhivima u svijetu i u Hrvatskoj povezuje s nastavkom višegodišnjeg obilježavanje stote obljetnice Prvog svjetskog rata, dok su u drugima programi povezani s lokalnim, područnim ili nekim drugim prigodnim temama kroz vlastite programe i u suradnji s drugim srodnim ustanovama i organizacijama.

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...