KRIŽAR IZ MEĐUGORJA POZVAO ŽENSKE UDRUGE U ZAŠTITU SUDAČKIH SUPRUGA

Tekst: B. D.

Foto: R. B.

U raskrinkavanju kontaminiranih dijelova hrvatskog pravosuđa Zdravko Mamić se u obraćanju hrvatskoj javnosti, a i šire, posljednjih dana dotaknuo rada udruga za zaštitu ženskih ljudskih prava i ravnopravnosti spolova obzirom na njihovu neaktivnost i selektiranje predmetima kojima se bave.

Naime, medijsko obraćanje Zdravka Mamića na tu temu u uzročno-posljedičnoj je vezi  sa slučajem psihijatrijskog hospitaliziranja supruge suca Ante Kvesića sa Županijskog suda u Osijeku. Riječ je o Zdenki Kvesić, koja je 24 dana provela na odjelima psihijatrije u Osijeku i Vrapču pod sumnjama da je poslana u psihijatrijsku ustanovu na protuzakonit način. Medijskom pozornošću o prisilnoj hospitalizaciji Zdenke Kvesić te 2013. godine, a koje nije splašnjavalo dugi niz godina, ovim posljednjim događajem ponovo je dospjelo u fokus hrvatske javnosti. Slučajno ili ne, nesvakidašnji događaj gospođe Zdenke Kvesić neodoljivo podsjeća na tragediju s hospitalizacijom u Vrapču pokojne Mirjane Pukanić.

Upravo je stoga u svom obraćanju javnosti Zdravko Mamić, koji upravo vodi križarski rat s pojedincima u hrvatskom pravosuđu, pozvao je B.a.B.e., Autonomnu žensku kuću, zatim Jelenu Veljaču i ostale udruge da pomognu u navedenom slučaju, usput navodeći kako je spomenuta tema nasilja ipak bliže od “MeToo” pokreta obzirom da se dešava u Hrvatskoj. Pritom je Mamić, kao dokaz svojim navodima, priložio dokumentaciju i nekoliko fotografija.

Osim slučaja Zdenke Kvesić, Mamić se u medijskim istupima osvrnuo i na neubičajeni medicinski predmet supruge suca Zvonka Vrbana, predsjednika Županijskog suda u Osijeku. Riječ je o gospođi Elvini Vrban, koja je u dva navrata, 2016. i 2018. godine hospitalizirana na odjelu traumatologije bolnice u Osijeku sa zadobivenim ozljedama podlaktice te zgloba i šake. U dostupnoj medicinskoj dokumentaciji kao razlog ozljede piše da je supruga suca Vrbana pala sa stolice. Međutim, prema navodima Zdravka Mamića u dva navedena slučaja gospođe Elvine Vrban, moglo bi se zaključiti kako postoji sumnja na obiteljsko nasilje.

Da ovo nisu jedini slučajevi u kojima pojedine domaće udruge za zaštitu ženskih prava okreću glavu od suspektih pojava u hrvatskom društvu govori i posljednji slučaj s Natalijom Prica, nedavno objavljen u medijima, a u kojem se eksplicite otvara pitanje sugrađanke koju su gomila i mediji doslovno rastrgali, dok istovremeno u njenu korist aktivistice i političarke nisu rekle ni jednu jedinu riječ, iako su za puno manje stvari “graktale” i skakale ljudima u oči.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon