SOROSEVA BLAGAJNICA DOBILA DOSTOJNU NASLJEDNICU

Tekst: Panopticum

Foto: www.narod.hr

Nakon što je tzv. “Inicijativa Spasi me” i Zaklada Solidarna predstavila Fond za hitnu pomoć i zaštitu žrtvama nasilja “Spasi me”, te nakon održanog facebook skupa u Zagrebu na Trgu kralja Tomislava kojim su putem javnosti zatražili pružanje konkretne ekonomske, pravne, psihološke, liječničke i stambene pomoći sa željom da potaknu društvo na prepoznavanje i prijavljivanje nasilja, Vlada RH je u srijedu, 11. rujna 2019. po žurnoj proceduri održala radni sastanak u Banskim dvorima na temu promjene kaznenog, prekršajnog i obiteljskog zakona.

ULIČNA DEMOKRACIJA DALA REZULTATE

Na sastanku u Vladi uz tzv. aktivistice za ženska prava i predstavnice inicijative “Spasi me” na kojem je dogovorena ekspresna izmjena zakona sudjelovao je premijer Andrej Plenković, zatim ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, te novoimenovana ministricica demografije Vesna Bedeković. Kako bi podebljao svježe nastali dogovor ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković izjavio je da će dogovorene zakonske izmjene uskoro u proceduru te da bi na snagu trebale stupiti već 1. siječnja 2020. godine. Bilo kako bilo, čini se da je ulična demokracija u ovom konkretnom slučaju dala vidljive rezultate.

NOVI ZAKONSKI OKVIR

Da podsjetimo, predloženi novi zakonski okvir predviđa da primjena svake fizičke sile prema članu obitelji nakon koje je nastupila ozljeda – modrica ili bilo kakva teža ozljeda – od početka 2020. godine bit će isključivo kazneno djelo, za koje je propisana kazna od jedne do tri godine zatvora, i više se neće moći tretirati kao prekršaj. Nadalje, naguravanje ili “čupanje” nakon kojeg nije došlo do tjelesne ozljede bit će i dalje sankcionirano prekršajno i kažnjavano kaznom od dvije tisuće kuna do 90 dana zatvora, ali ako se takvo djelo nasilja u obitelji ponovi, drugi put prijavljeni počinitelj bit će gonjen po kaznenom zakonu za djelo nasilja u obitelji, za koje je također propisana kazna od jedne od tri godine zatvora. Zatim, novi prijedlog zakona donosi novu odredbu kojom se spolni odnos bez pristanka, sporno kazneno djelo koje je u postojećem Kaznenom zakonu odvojeno od silovanja se ukida, a kazna za silovanje povećava se s minimalno jedne na minimalno tri godine zatvora. Maksimalna kazna za silovanje i dalje ostaje deset godina.

U HRVATSKOJ NE POSTOJI AZIL ZA MUŠKARCE

Obzirom da ničim ne mislimo osporavati predloženu zakonsku incijativu kao i postojeću mrežu azila za žene žrtve obiteljskog nasilja, koju, dapače, smatramo opravdanom, želimo skrenuti pozornost javnosti da u ovom trenutku u Hrvatskoj ne postoji azil za muškarce, žrtve obiteljskog nasilja. Na ovaj problem ukazao je svojim dopisom Hrvatski Helsinški odbor (HHO) za ljudska prava od 28. kolovoza 2019. ministrici demografije Vesni Bedeković, a kojeg potpisuje predsjednik HHO Ivan Zvonimir Čičak. Kopiju dopisa dobilo je i Ministarstvo pravosuđa kao i Ustavni sud Republike Hrvatske obzirom da se navedenim pismom namjere predlaže inicijativa u zaštiti ljudskih prava na dom muških osoba i to temeljem članka 34. Ustava RH, zatim ljudskog prava na privatnost iz članka 35. Ustava RH kao i članka 8. Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava budući su evidencijom HHO zabilježene presude hrvatskih sudova, gdje su kao osuđenice za obiteljsko nasilje utvrđene žene. Nažalost, čini se, da novoimenovana ministrica demografije i obitelji, iako upoznata s najnovijom inicijativom HHO, zasad vozi jednosmjernom ulicom.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon