KOSTADIN BALŠIĆ – PREDSTAVLJANJE POVIJESNOG ROMANA MILANA ŠUFFLAYA

Tekst: B. D.

Foto: Ognjište

Povodom 90. godišnjice ubojstva Milana Šufflaya izdavačka kuća Ognjište predstavlja njegov povijesni roman Kostadin Balšić, čije slojeve čine povijest i fikcija, ali i romantičarska poetika, zatim heraldika, povijesni zapisi i dokumenti, elementi svakodnevnoga života, filološki i jezični komentari, politička, sociološka, antropološka i filozofska razmatranja; roman je bogata riznica i izvor znanja o albanskom prostoru krajem 14. stoljeća te o samim Balšićima, posebno Kostadinu Balšiću. Šufflay je povijesni roman Kostadin Balšić objavio pod pseudonimom Alba Limi 1920. godine.

Podsjetimo, u centru Zagreba 18. veljače 1931. jugoslavenski policijski agenti napali su hrvatskog znanstvenika Milana Šufflaya ispred kućnog praga. Umro je dan kasnije od zadobivenih ozljeda. To ubojstvo je, zbog znanstvene reputacije Milana Šufflaya, izazvalo velike proteste u svijetu pa su, između ostalog, Albert Einstein i Heinrich Mann preko Međunarodne lige za prava čovjeka pozvali svjetsku javnost na prosvjed zbog ovog zločina. Komunistički jugoslavenski režim, kao sljedbenik prve kraljeve Jugoslavije koja je naručila ubojstvo velikog znanstvenika, u potpunosti je izbacio njegovo ime iz knjiga i sveučilišta. Nažalost, ni uspostavom hrvatske samostalnosti Šufflay nije dobio mjesto koje je erudicijom, širinom i bogatom ostavštinom zaslužio.

 

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon