KNJIŽEVNIK LUDWIG BAUER DOBITNIK NAGRADE “DONAUSCHWÄBISCHER KULTURPREIS”

Tekst: Panopticum

Foto: HRT

Ovogodišnja glavna nagrada “Donauschwäbischer Kulturpreis”, koja se dodjeljuje po 40. put, pripala je književniku njemačkih korijena Ludwigu Baueru a proglašenje dobitnika nagrade održano je u četvrtak, 7. listopada 2021. u Stuttgartu.

Nagrada se dodjeljuje ljudima čiji je rad vezan uz Podunavsko švapsku kulturu. Također se obrađuju institucije i inicijative koje predstavljaju kulturnu ponudu povijesti i kulture Podunavlja. Naime, Bauerovi autobiografski romani značajno su doprinijeli rušenju negativnih stereotipa o podunavskim Švabama i njihovoj ulozi u nacional-socijalizmu, koji su bili rašireni u bivšoj državi do osamdesetih godina 20. stoljeća. U svom književnom radu Bauer je isticao doprinos Nijemaca i Austrijanaca suvremenoj hrvatskoj civilizaciji i kulturi.

Podsjetimo, Ludwig Bauer je pokretač znanstvenog skupa “Nijemci i Austrijanci u hrvatskoj kulturi”, koji se svake godine održava u Osijeku od 1992. godine, a od središnje je važnosti za njemačku manjinu u Hrvatskoj te za način na koji se Nijemci i Austrijanci percipiraju u jugoistočnoj Europi danas.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon