KARLO MONTANA IZ ZADRA

Tekst: Nikola Šimić Tonin

Foto: Panopticum

Karlo Montana? Za mnoge mladce ostati će upitnik i dalje. Za one starije i ne. Život piše romane. Nije fraza. To svojim životom svjedoči Karlo. Nezaobilazni biljeg Zadarske glazbene scene. Izuzetan glazbenik i čovjek takav. Zaljubljenik najljepšeg i jednog od najstarijih gradova na kugli zemaljskoj, Dite Zadarsko.

TROJICA BRKATIH

Oni stariji se sjećaju nastupa u Zagrebu trojice brkatih: Tomislav, Mišo i on. O pjevaču tog kalibra se radi. Znao je Karlo da će biti podcrtan glazbom. U ranoj mladosti imao je bend: F. Kultni bend. Dogodio se Subotički festival, dogodila se sjajna zvijezda na glazbenome nebu. Dogodio se i zasvijetlio Karlo Montana. 1988. – snima Album za Jugoton. Koji je to samo bio podvig u tim godinama doći do Albuma. Ostvariti se pored toliko pjevača i glazbenika, unutar glazbene scene bivše države, gdje je u to vrijeme prštala svirka iz svakoga kantuna, iz svakoga grada, svake republike, i pojaviti se u jednom Jugotonu. Hej!

Krenula gostovanja po TV postajama. Popularnim TV emisijama, jedna od njih izuzetno popularna u to vrijeme, glazbena emisija TV Zagreba: „Zdravo mladi“. Spletom životnih okolnosti odlazi u Ameriku. Boston. Pokreće svoj Paketarski biznis. Teško podnosi Bostonske zime. Dalmatinac, južnjak, čovik s mora.

U ZEMLJI GLAZBE I FILMA

1998., tragom toga seli u topliju Floridu. Okreće se glazbi. Svira i pjeva plesnu glazbu, za starije parove. Bavi se tim uspješno punih 15 godina, što potvrđuju prijave zarade svake godine. U zemlji glazbe, filma, umjetnosti općenito, neizbrisivo upisuje svoje ime. Svemu što izvodi daje svoj pečat. Profilirao se kao zabavljač. U Italian American Clubu i country klubovima u Cape Coralu, na Zapadnoj obali uveseljava Amerikance, američkim evergreenovima, znajući zasvirati i zapjevati i koju našu.

Jedna poveznica povezuje nas, njega od djetinjstva, mene od koju godinu, njegov prijatelj od djetinjstva, i moj u novije vrijeme, izuzetan čovjek i ugostitelj koji zavređuje cjelovit osvrt: Ante Buljat, kum mu, o kome također planiram pisati, koji ga je i posjetio u Americi u Bostonu.

U Floridi upoznaje suprugu Maru, Zadranku iz Crnog, menanđericu za butike muške i ženske mode. U Bostonu su mu se rodila i djeca koja nisu izgubili sponu s rodnim krajem sa Zadrom, sa jezikom, odlično govore hrvatski, Kosta i Doris. Uspješni i ostvareni u poslovima kojim se bave.

SRCE VUČE ZAVIČAJU

Ostvario je svoj životni san, bavio se i živio od glazbe. Ne vjerujem da postoji itko u Zadru a da čuo nije pjesmu: ZADRE GRADE VILO MOJA, izvodi je klapa Lanterna, a sve manje je onih koji na prvu znaju da je to pjesma Karla Radosavljevića – Karla Montane. Čovjeka čiji je život za igrani film, čovjeka od glazbe, čovjeka koji živi glazbu. Boli ga što zadarski glazbenici nisu bili i još uvijek nerado pružaju ruku pomoći mladim glazbenicima. Ne drže se kao glazbenici i umjetnici u drugim gradovima. On je situiran, materijalno i životno ne fali mu ništa, imao je ispunjen život, ima ga i dalje. I dalje je u glazbi. Nastupa za dušu i priprema novi album. Oživljava sjećanja u kojima je toliko značajnih i znamenitih glazbenika, s obje strane obale, ovdje i preko „velike bare“.

Neki će reći mogao je i ovdje napraviti više, zasvijetliti sjajnije od mnogih zvijezda ovdje, on na to odmahuje rukom, i svijetli svojom ljudskošću, glazbom, ruka je pomoći mnogima, spreman pomoći, biti, nastupiti, zasvirat i zapjevati, ne oglušivši se od zova domaje. I kako kažu stihovi pjesme: „Srce vuče rodnom kraju, srce vuče zavičaju“.

„Zadre grade vilo moja“, pjeva svome gradu Karlo.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon