KAFKINA DJELA PRIPADAJU IZRAELU

Izraelski sud je u ponedjeljak, 8. kolovoza 2016. godine presudio kako su rukopisi Franza Kafke vlasništvo Nacionalne knjižnice Izraela, čime je konačno nakon sedam godina suđenja završena duga bitka u vezi ostavštine velikog pisca. Da podsjetimo, Franz Kafka oporučno je svoje rukopise ostavio 1924. prijatelju Maxu Brodu

Kafka

Tekst: D. Sremiš

Foto: www.theguardian.com

Izraelski sud je u ponedjeljak, 8. kolovoza 2016. godine presudio kako su rukopisi Franza Kafke vlasništvo Nacionalne knjižnice Izraela, čime je konačno nakon sedam godina suđenja završena duga bitka u vezi ostavštine velikog pisca.

Da podsjetimo, Franz Kafka oporučno je svoje rukopise ostavio 1924. prijatelju Maxu Brodu sa zahtjevom da ih spali. Međutim, Max Brod je odlučio ne poslušati posljednju želju svojeg prijatelja te je krenuo objavljivati prozu koja je u međuvremenu prepoznata kao jedan od literarnih vrhunaca XX. stoljeća te svjetske književnosti uopće.
Max Brod pred nacistima 1939. izbjegao je u tadašnju Palestinu, sa sobom ponijevši Kafkine rukopise koje je u oporuci ostavio svojoj tajnici Esther Hoffe 1968. godine. Max Brod je ostavio upute da se rukopisi daruju Hebrejskom sveučilištu u Jeruzalemu, gradu Tel Avivu ili nekoj drugoj organizaciji u Izraelu. No, Esther Hoffe je iznevjerila želje Maxa Broda te rukopise odlučila zadržati. Naslijedile su ih njezine kćeri, što je izazvalo brojne sudske procese oko ostavštine poznatog pisca. Država Izrael 2009. tužila je nasljednice Esther Hoffe i tražila da predaju sve papire iz Kafkine ostavštine koja uključuje i neka još neobjavljena djela. Sada je konačno presuđeno da nasljednici Brodove tajnice moraju predati Kafkine rukopise izraelskoj Nacionalnoj knjižnici. No obitelj Esther Hoffe je u međuvremenu profitirala od nasljeđivanja Kafkine ostavštine budući su originalni rukopis Kafkinog ‘Procesa’ prodali za dva milijuna US dolara.

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon