JOSIPOVIĆEV DIRIGENT OSUĐEN NA GODINU DANA ZATVORA

Tekst: Panopticum

Foto: www.predsjednik.hr

Bivši zamjenik ministrice kulture Andreje Zlatar Violić, a nakon toga i ministar kulture Berislav Šipuš u petak, 30. travnja 2021. je na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno osuđen na godinu dana zatvora zbog podizanja novca službenom karticom i plaćanja privatnih računa državnim novcem.

USKOK Šipuša tereti da je na dužnosti službenom karticom podigao ukupno 17.800 kuna u gotovini koje je beskamatno koristio, dok je na privatne troškove u ugostiteljskim objektima i trgovinama, plaćajući kreditnim karticama, potrošio nešto više od 64 tisuće kuna te na taj način oštetio državni proračun. Svoje ovlasti Šipuš je koristio protivno odluci vlade čiji je bio član, te suprotno uvjetima korištenja službenih automobila, mobitela, zrakoplovnih linija, kreditnih kartica i sredstava reprezentacije te načinu odobravanja službenih putovanja. Osim kazne zatvora Šipuš prema presudi treba platiti i sudske troškove od 53 tisuće kuna.

Podsjetimo, zbog gotovo istog kaznenog djela USKOK je optužio i njegovu prethodnicu Andreju Zlatar Violić kojoj je Šipuš bio zamjenik.

Naime, iako je Zlatar Violić 159 tisuća kuna naknadno vratila mjesečnim obustavama na plaći i uplatom gotovine u blagajnu Zlatar Violić je, prema tvrdnjama USKOK-a, državni proračun oštetila za nešto više od 99 tisuća kuna, a sebi u gotovo istom iznosu pribavila nepripadnu imovinsku korist. Postupci protiv Šipuša i Zlatar Violić su se naknadno spajali i razdvajali, uglavnom zbog zdravstvenog stanja bivše ministrice kojoj suđenje još nije završeno.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon