JE LI PETRA MANDIĆ ZASLUŽNA ZA POTOP MOSTA U RIJECI?

Tekst: Panopticum

Foto: Grad Rijeka/Goran Kovacic/Pixsell

Iako se Most kao politička stranka do nedavnih lokalnih izbora u Rijeci smatrao trećom političkom opcijom u Hrvatskoj, nedavna ostavka Marina Miletića pokazala da stanje među biračima i nije moguće u potpunosti poistovjetiti s njihovim rejtingom na hrvatskoj političkoj sceni. Kao što je već poznato, saborski zastupnik Mosta Marin Miletić podnio je prije nekoliko dana neopozivu ostavku na mjesto dopredsjednika stranke zbog neuspjeha Mosta na izborima za Mjesne odbore u Rijeci koji su održani u nedjelju, 12. ožujka 2023. godine.

STRANKA BEZ OBRAZA

Za razliku od Mosta politički metiljavci iz grupacije Možemo, koji su jednako kao i Most doživjeli debakl na izborima u Rijeci, na svom izbornom skupu održanom u subotu, 18. ožujka 2023. u Zagrebu sami sebe su narcisoidnom izjavom proglasili političkim holdingom koji će uskoro preuzeti upravljanje čitavom zemljom.

Kako to u praksi izgleda uvjerili su se građani Zagreba koji već dobre dvije godine trpe nesposobnost Tomaševića i njegove zelene družine u nastojanju da pokupe smeće sa ulica metropole a kamoli da se uhvate bilo kakvog ozbiljnijeg posla. O kakvom političkom fenomenu je riječ najbolje govori naslovnica jednog hrvatskog tiražnog dnevnog lista na kojoj je osvanuo naslov u kojem se navodi kako “Tomašević upravlja Zagrebom uz pomoć devet emisara”. Nakon toga, svaki daljnji komentar o fantaziranju skorašnjeg preuzimanja upravljanja nad čitavom Hrvatskom od strane Celakoskog i njegovog pomoćnika Tomaševića bio bi suvišan.

POLITIČKA MAMA

Međutim, politički signal koji je poslan iz Rijeke, čija je, zasad, jedina kolateralna žrtva Marin Miletić, jest nepotrebna i najvjerojatnije data ostavka krive osobe pod političkim pritiskom zbog evidentnih pogrešaka u vođenju podružnice stranke u Rijeci te Miletićeve mentorice i stranačke kolegice Petre Mandić koja je postala poznata široj javnosti po nebuloznom nazivu svog izbornog slogana »Vrijeme je za remont« u propaloj kampanji za gradonačelnicu Rijeke još 2017. godine.

Naime, na riječkoj političkoj sceni koja je nekim ideološkim inžinjeringom cijelo vrijeme hrvatske samostalnosti premazana crvenom bojom i u kojoj, primjerice, počasni predsjednik PGS-a formira naziv jedne ozbiljne političke koalicije plagirajući pritom ime poznatog restorana na Kvarneru, ostalo je nepoznato široj javnosti kako je Petra Mandić politička mama Marina Miletića te da mladi udovac iz hrvatskog sabora ne vuče samostalno svoje političke poteze već to jednosmjernim savjetima čini upravo njegova stranačka kolegica Mandić. Koja kemija povezuje jednog od apostola Mosta i mladu političarku iz Rijeke s diplomom pravnog fakulteta, a koja u konačnici teži za osnivanjem neke udruge a ne ozbiljne političke stranke, zasad nije poznato.

PODRŽALA SDP

Dok se Nikola Grmoja trudi čestim antikorupcijskim temama podići rejting Mosta na hrvatskoj političkoj sceni s druge strane pojedini članovi stranke svojim odlukama i neuobičajenim lokalnim koalicijama politički urušavaju javnu percepciju stranke okupljene oko Bože Petrova.

Neuspjeh Mosta na posljednjim loklalnim izborima u Rijeci počeo je onog dana kada su Petra Mandić i još neki članovi Mosta, dakle ne svi, digli ruke za nesvakidašnji prijedlog SDP-a o prodaji zemljišta riječkog autobusnog kolodvora Žabica. Naime, kada se glasalo o prodaji navedenog zemljišta u Rijeci, Petra Mandić je hladno podržala SDP, što je na sveopće iznenađenje mnogih, a pogotovo na okolnost u kojoj je prepoznatljiva politika Mosta da općenito podržavaju referendume dovedena pod znak pitanja. Zašto se u Rijeci Most nije držao tog načela u ovom konkretnom slučaju, otvoreno je pitanje za mentoricu Marina Miletića, naročito sada nakon što je saborski zastupnik podnio ostavku na mjesto dopredsjednika stranke.

FORSIRANJE PRIVATNOG INVESTITORA

Iako je trivijalnim rječnikom predsjednica Kluba Mosta Petra Mandić iz Gradskog vijeća Grada Rijeke objasnila zašto su pojedini vijećnici Mosta podržali prodaju zemljišta Žabica, naglasivši pritom da je svjesna da će zbog takve odluke njezina stranka biti izložena medijskim i javnim napadima, ipak je ostalo otvoreno pitanje zašto se zastupnica Mosta Sabina Marov odlučila biti suzdržana prilikom glasovanja za prijedlog prodaje zemljišta grada Rijeke privatnom investitoru za gradnju kompleksa Zapadne Žabice, koji obuhvaća autobusni kolodvor, javnu garažu i komercijalne sadržaje. Slučajno ili ne, dva dana prije sjednice Gradskog vijeća iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture predstavljena je mogućnost financiranja gradnje autobusnog kolodvora i djelomično javne garaže pomoću državnih potpora preko europskih fondova.

SASTANAK S INVESTITOROM

Iako se odluka suzdržane članice Mosta Sabine Marov navodno bazirala na urbanističkim razlozima, treba istaknuti kako je upravo Petra Mandić otklonila sve sumnje sa SDP-ovog projekta Žabice u Rijeci i to nakon sastanka sa investitorom i dobivenog mišljenja struke. Osim Petre Mandić, za prijedlog SDP-a o prodaji zemljišta autobusnog kolodvora Žabica glasala su još dva člana Mosta – Aleksandar Saša Milaković i Marijan Šegota. Nakon petosatne rasprave na sjednici u Rijeci je u srpnju 2022. za prijedlog prodaje glasovalo 18 vijećnika, od kojih 11 vijećnika SDP-a i koalicijskih partnera, tri PGS-a i tri Mosta te Robert Salečić iz Unije Kvarnera. Prilikom glasovanja Petra Mandić iz Mosta istaknula je da projekt gradnje nakon prodaje zemljišta mora ići dalje budući nisu izneseni bolji argumenti onih koji su protiv projekta na Žabici.

Zanimljivo je kako se na natječaj za prodaju terena na trgu Žabici, završen u lipnju 2022. godine, javio samo jedan ponuđač, tvrtka Best in Parking – Razvoj s ponuđenom cijenom od 85 milijuna kuna za 14.810 četvornih metara zemljišta u središtu grada. Navedena tvrtka već deluje u Rijeci gdje upravlja gradskim parkingom, za koji građani tvrde da, navodno, nije idealno riješen jer ponekad logistički ne funkcionira na najbolji način.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon