JAR TEŠKO OPTUŽIO DRŽAVU IZRAEL ZA GENOCID

Tekst: AJ/Panopticum

Foto: ICJ

Južnoafrička Republika zatražila je zadnjih dana 2023. godine od Međunarodnog suda pravde (ICJ) u Haagu da hitno proglasi da je Izrael prekršio Konvenciju o genocidu u ratu protiv Hamasa u Gazi, dok je Izrael taj zahtjev odbacio kao bespredmetan.

Prema službenom priopćenju Država Izrael će se pojaviti pred ICJ-om kako bi pobila te optužbe. Osim toga, izraelska vlada je napomenula da JAR surađuje s terorističkom skupinom koja poziva na uništenje Izraela. ICJ, sud UN-a, koristi se za sporove između zemalja. Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova poručuje da je optužba JAR-a potpuno “neutemeljena”.

JAR desetljećima podupire palestinsku borbu za slobodu, poistovjetivši položaj Palestinaca s položajem crnačke većine u Južnoafričkoj Republici u vrijeme represivnog razdoblja apartheida, što je usporedba koju Izrael žestoko niječe.

Podsjetimo, vojne operacije od strane Izraela pokrenute su nakon pokolja oko 1200 ljudi u kibucima i na glazbenom festivalu na jugu Izraela 7. listopada 2023., većinom civila te otmice oko 240 talaca. Naime, u odgovoru na najgori masakr od holokausta, Izrael je pokrenuo sveobuhvatnu ofenzivu na Pojas Gaze s ciljem uništenja islamističke skupine koja je u SAD-u i EU na popisu terorističkih organizacija.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon