JADRANKU PRLIĆU ODBIJENA MOLBA ZA PRIJEVREMENI IZLAZAK IZ ZATVORA

Tekst: Panopticum

Foto: MICT

Prema odluci objavljenoj u utorak, 23. ožujka 2021. na mrežnim stranicama MICT-a u Den Haagu, predsjednik mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) Carmel Agius odbio je prijedlog da se bivšeg političkog čelnika Herceg-Bosne Jadranka Prlića, koji služi kaznu zatvora od 25 godina izrečenu zbog ratnih zločina, prijevremeno pusti na slobodu.

Naime, predsjednik Agius razmotrio je obavijest koju je sudu proslijedila vlada Velike Britanije, gdje Prlić služi kaznu, u kojoj stoji da je prema zakonima te zemlje Prlić stekao pravo na prijevremeni uvjetni otpust iz zatvora nakon polovice odslužene kazne.
Međutim, predsjednik MICT-a je ocijenio kako se u Prlićevu slučaju on ne može primijeniti jer je sudska praksa da se osuđene za ratne zločine pred Haaškim tribunalom može osloboditi tek nakon dvije trećine odslužene kazne te je vlasti Velike Britanije izvijestio kako će Prlić pravo na prijevremeni otpust steći tek u travnju 2024. godine.

Da podsjetimo, bivši čelnik nekadašnje Hrvatske Republike Herceg Bosne Jadranko Prlić osuđen je u Haagu na 25-godišnju kaznu zatvora, koja mu je izrečena za ratne zločine u BiH. Tijekom travnja 2019. godine zatražio je pismom od presjednika Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) Carmela Agiusa da ne služi kaznu dugogodišnjeg zatvora u Velikoj Britaniji budući je zatvor na otoku Wight, u kojem služi kaznu, namijenjen prestupnicima osuđenim za nasilne ili seksualne zločine. Uz to, Jadranko Prlić pismom upozorava Carmela Agiusa da britanski zatvor na otoku Wight ne predviđa mogućnost da zatvorenici koriste računalo, što će mu otežati rad na zamolbi za preispitivanje presude kojom je pravomoćno proglašen krivim za sudjelovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao progon Bošnjaka.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon