STOJI LI JADRANKO PRLIĆ IZA GRUPE PIVAC?

TEKST: Panopticum

Foto: NL/HINA

Kako javlja većina medija iz Hrvatske Mesna industrija Braća Pivac i Kraš-ESOP sklopili su u subotu, 23. studenog 2019.  ugovor o kupoprodaji i prijenosu dionica, čime je MI Braća Pivac stekla kontrolni dionički paket u Krašu. Kraš-ESOP dionice je prodao po cijeni od 861,20 kuna po dionici, odnosno po ukupnoj cijeni od 238,1 milijuna kuna za sve dionice, što odgovara ponderiranom prosjeku svih cijena ostvarenih na zagrebačkoj burzi u zadnja tri mjeseca. Ugovor su potpisali Ivica Pivac, predsjednik Uprave Mesne industrije Braća Pivac i Tanjica Liktar, direktorica Kraš-ESOP-a, dok im se na potpisivanju Sporazuma pridružio i Denis Paradiš, predsjednik Sindikata PPDIV-a. Nakon potpisivanja ugovora predsjednik uprave Mesne industrije Braća Pivac Ivica Pivac, izjavio je kako radnici Kraša nisu pogriješili kada su izabrali ponudu te tvrtke i prodali joj svoje dionice.

DOBIO PPK ZA ZASLUGE

Osim Kraša Grupa Pivac u svom sastavu posjeduje i karlovačku mesnu industriju PPK i Mesnu industriju Vajda. Svoje okrupnjivanje tvrtka Pivac započela je nakon 2000. godine i to upravo na preuzimanju karlovačke mesne industrije PPK. Prilikom tog preuzimanju u karlovačkim poslovnim i političkim krugovima zabilježena je vijest kako je to preuzimanje omogučio tadašnji premijer Ivica Račan prepustivši tom transakcijom većinsko vlasništvo nad PPK-a Jadranku Prliću zbog njegovih, navodno, velikih zasluga na prostorima Bosne i Hercegovine. Transakcija nad vlasništvom PPK u Karlovcu je uknjižena kao vlasništvo braće Pivac. Sve ostalo je povijest. Kakve su to zasluge Jadranka Prlića natjerale pokojnog Ivicu Račana na takvu političko-gospodarsku odluku, zasad ostaje nepoznanica u široj javnosti.

U HAAGU A PUN KAO BROD?

Da podsjetimo, bivši čelnik nekadašnje Hrvatske Republike Herceg Bosne Jadranko Prlić osuđen je u Haagu na 25-godišnju kaznu zatvora, koja mu je izrečena za ratne zločine u BiH. Tijekom travnja 2019. godine zatražio je pismom od presjednika Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) Carmela Agiusa da ne služi kaznu dugogodišnjeg zatvora u Velikoj Britaniji budući je zatvor na otoku Wight, u kojem bi trebao služiti kaznu, namijenjen prestupnicima osuđenim za nasilne ili seksualne zločine. Uz to, Jadranko Prlić pismom upozorava Carmela Agiusa da britanski zatvor na otoku Wight ne predviđa mogućnost da zatvorenici koriste računalo, što će mu otežati rad na zahtjevu za preispitivanje presude kojom je pravomoćno proglašen krivim za sudjelovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao progon Bošnjaka.

 

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon