VUDRAGOVA IZLOŽBA PROVOKATIVNE TEMATIKE

Izložba skulptura autora Nikole Vudraga politički provokativne tematike otvorena je 20. srpnja 2016. godine u Bakru, Atelje-Galerija Paulić na adresi Primorje 81. Politička korektnost, rjeđe politička pravilnost za koju se ponekad rabi i engleska skraćenica PC (political correctness) je izraz koji predstavlja izbjegavanje gesti, ponašanja ili uporabu izraza koji predstavljaju ili

N.Vudrag_Bakar

Tekst: D. S.

Foto: www.port.hr

Izložba skulptura autora Nikole Vudraga politički provokativne tematike otvorena je 20. srpnja 2016. godine u Bakru, Atelje-Galerija Paulić na adresi Primorje 81.

Politička korektnost, rjeđe politička pravilnost za koju se ponekad rabi i engleska skraćenica PC (political correctness) je izraz koji predstavlja izbjegavanje gesti, ponašanja ili uporabu izraza koji predstavljaju ili se mogu protumačiti kao vrijeđanje ili omalovažanje određene društvene skupine ili manjine. Izraz može imati i pogrdno značenje koje opisuje nastojanje da se kroz novogovor ostatku društva nametne određena ideologija, ili uvede cenzura i ograniči sloboda govora.

Sam izraz je prvotno počela je rabiti tzv. Nova ljevica u SAD 1970.-ih, odakle se proširio na američka sveučilišta. Od 1990.-ih se počeo rabiti u svom drugom, ironičnom obliku, najčešće od strane desnih i konzervativnih komentatora kako bi se opisala nastojanja da se službeni jezik “očisti” od svih “problematičnih” izraza. Nastojanja da se izmisle novi “politički korektni” izrazi za dotada uobičajene su također bili česti predmet satire.

Izložba skulptura je otvorena do 3. kolovoza 2016. godine a može se pogledati svaki dan od 18 do 23 sata.

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon