IZLOŽBA MISLAVA LEŠIĆA U RIJEČKOJ GALERIJI KORTIL

Tekst: A. Bernard

Foto: HKD

U utorak, 6. srpnja 2021. u Galeriji Kortil otvara se izložba Mislava Lešića pod naslovom Realizam ćorava sokaka. Ulaz na izložbu je slobodan a izložba ostaje otvorena do 30. srpnja 2021. godine.

Kroz odrastanje u podneblju šokačkog sela u Slavoniji, autor je iskusio specifičan način života koji nije bio predvođen monetarnim predznakom, već dosjetljivošću uma i bogatstvom duhovnog iskazivanja. No, zbog svog primitivnog karaktera i akademske nepotkovanosti, seoska je umjetnost dugo bila marginalizirana, čak i nakon etabliranja grupe Zemlja. Naime, stoljećima se selo, kao gospodarski i kulturni prostor, razvijalo samostalno unutar vlastitih okvira gdje je prirodni osjećaj za ljepotu utkan kroz naivni i romantičan suživot s prirodom, te je odatle selo smislilo svoje vlastite kodove i oblike umjetničkog izričaja.

Umjetnički projekt koji je započeo zbog želje za dokumentiranjem starih seoskih kuća na rubu propasti, pretvorio se u projekt dokumentiranja modernog slavonskog života. U njemu autor posebnu pažnju stavlja na nesvakidašnju dihotomija između tradicionalnog načina seoskog života i moderne konstrukcije gradskog života koji nezaobilazno mijenja vizuru i mentalitet seoske zajednice.

Također, znajući da je naivna umjetnost grana koja se najviše veže za ruralno područje, Lešić želi ponuditi drugo viđenje koje je prošireno akademskim znanjem te osvijetliti obraz podneblju koje je većinom vezano za amaterske umjetnike. Stavljajući tradicionalne seoske simbole u suvremeni format egzaktnosti akademskog realizma, cilj je potaknuti novi i svjež način viđenja sela, te demistificirati njegovu navodnu zaostalost i neukost u modernim umjetničkim tekovinama.

Mislav Lešić rođen je 1991. u Županji. Na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. 2016. po vodstvom mentora Damira Stojnića stječe titulu magistar slikarstva. Sudjeluje na brojnim grupnim izložbama, a od 2019. godine radi kao Art director u nakladničkoj kući Fraktura.

 

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon