IZLOŽBA MANUELE PAUK U ZAGREBAČKOJ GALERIJI NEST

Tekst: R. F.

Foto: HPM

Izložbom kiparice Manuele Pauk – STARI SVIJET, kao zajednički projekt Scene AMADEO i Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja, posvećen je uspomeni na slikaricu i grafičarku Izabelu Šimunović (Zagreb, 1. 7. 1970. – Zagreb, 29. 3. 2010.). Ciklus izložbi ove godine ulazi u drugo desetljeće svoga postojanja.

Prilika je to da se podsjetimo okolnosti nastanka ovoga jedinstvenog ciklusa izložbi pokrenutih 2010., u godini kada je Izabela, članica Programskog odbora Scene AMADEO te prva umjetnica koja je u dugoj povijesti Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja 2006. godine imala u njegovim izložbenim prostorima svoju prvu samostalnu izložbu „OTISCI/IMPRESSIONS“, otišla u onostrano. Bila je to izložba koja je svojim postavom što su ga, uz grafičke listove otisnute originalnim znakovnim jezikom i piktogramima na tragu paleolitskog, spiljskog slikarstva na ručno rađenom rižinim papiru, činili i originalni muzejski artefakti, izazvala veliku pažnju domaćih i inozemnih paleontologa i antropologa, likovne kritike i široke javnosti. Tog vrućeg ljeta 2010. godine, Programski odbor scene AMADEO, zatim slikar Vatroslav Kuliš, ravnateljica Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja dr. sc. Tatjana Vlahović i Laura Topolovšek, danas pomoćnica pročelnice Ureda za kulturu Grada Zagreba, donijeli su odluku da se pokrene ciklus izložbi posvećen uspomeni na Izabelu u kojem bi, u izložbenim prostorima Muzeja, u vrijeme trajanja programa Scene AMADEO, izlagali hrvatski likovni umjetnici koji svoju inspiraciju traže u prirodoslovlju. Jedini uvjet za umjetnike bio je da jedan od svojih radova s izložbe daruju Muzeju u trajno vlasništvo, čime je stvorena pretpostavka za osnivanje muzejske umjetničke zbirke radova recentnih hrvatskih likovnih umjetnika na temu prirodoslovlja.

Ciklus je započeo s Izabelinom izložbom, svojevrsnom retrospektivom njenog ciklusa grafika rađenih na rižinom papiru. Slijedile su izložbe doajena hrvatske animalistike Vladimira Filakovca, kipara Petra Dolića, Denisa Kraškovića i Marije Ujević, slikara Vatroslava Kuliša, Bane Milenkovića i Dore Kovačević te vitrajistice Dominique Jurić. Desetogodišnjica ciklusa obilježena je 2019. godine zajedničkom izložbom svih umjetnika koji su u njemu izlagali.

Jedanaesta izložba ovog ciklusa realizira se u vrijeme pandemijskog „novog normalnog“, kada je naš domicilni izložbeni prostor, kao i prostor u kojemu se odvijao program Scene AMADEO izvan funkcije, nastradavši u ovogodišnjem zagrebačkom potresu. Zahvaljujući dobroti i gostoprimstvu gospođe Maje Kolar, vlasnice Galerije NEST, izložbu Manuele Pauk realizira se u sjajnom galerijskom prostoru smještenom, koje li simbolike, tik do Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja, u Visokoj ulici u Zagrebu.

Veseli činjenica da početkom 2021. godine započinje projekt obnove i izgradnje novoga Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja u sklopu kojega je predviđeno uređenje suvremenog multimedijalnog scenskog prostora. Za vjerovati je, također, da će se i izložbeni ciklus posvećen Izabeli Šimunović, nakon kratkotrajnog egzila, nastaviti u prostoru u kojem je i započeo.

Manuela Pauk rođena je 1994. godine u Zagrebu, a odrasla je u Šibeniku. Diplomirala je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2018. godine. Redoviti je član umjetničkih udruga HDLU i HULU. Samostalne su joj izložbe Kroj za kornjaču u Memorijalnoj zbirci Jozo Kljaković u Zagrebu (2020.), Ludički juriš u Galeriji Matice Hrvatske u Zagrebu (2019.) i Galeriji sv. Krševana u Šibeniku (2018.) i Muze u Knjižnici Marije Jurić Zagorke u Zagrebu (2018.). Izlagala je na desetak skupnih izložbi uključujući 60 days lockdown u Luxelakes galeriji u Chengdu, Kina (2020.), Festival likovnih umjetnosti u KUC Travno u Zagrebu (2020.), Narudžba je naša umjetnost u Garaži Kamba u Zagrebu (2019.), 40. Splitski salon (2018.), gdje je bila među pet finalista za nagradu salona, 19. i 21. Minijature (2016. i 2018.). Bila je među 10 posto najuspješnijih studenata ALU 2014./2015. godine i 2016./2017. godine. Dobitnica je rektorove nagrade za Projekt “Skica”. Živi i radi u Zagrebu.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon