IVAN GAĆINA: PREDSTAVKA I PRIGOVOR HRT-U ZBOG CENZURE I NEPOŠTIVANJA LJUDSKIH PRAVA

Tekst: Ivan Gaćina

Foto: HRT

Poštovani,

dana 27. 12. 2022. ekipa HRT-a, Centar Zadar, novinarka Žana Ljuština s još dva pomoćnika došla je u prostor Zadarskog Caritasa i Prenoćišta za beskućnike „Sv. Vinko Paulski“ i obavila razgovor, odnosno snimila prilog u svezi problematike u Caritasu i Prenoćištu, nedugo nakon što je ostao bez prenoćišta hrvatski branitelj i dragovoljac Vili Vukić.

Prvo je dala izjavu zamjenica ravnatelja Mirjana Tadić, a potom je novinarka pitala mene za izjavu u svezi određenih problema u Prenoćištu. Ja sam joj detaljno iznio problem koji sam prethodno iznio drugim tiskovnim medijima u vezi beskućnika, hrvatskog branitelja i dragovoljca kojem je onemogućen pristup Prenoćištu zbog navodnih prekršaja, no ja sam argumentirano iznio kao njegov kolega da Vili Vukić nije napravio nikakav prekršaj, da je dobar čovjek i da mu je sve podmetnuto.

Pritom sam naglasio da se radi o čovjeku koji je u najtežim vremenima dao sve za ovu državu, Republiku Hrvatsku, a sada ga se bezočno tjera iz Prenoćišta, što je nedopustivo po zakonima i Ustavu RH i to sam sve detaljno obrazložio u izjavi za HRT.

Međutim, taj prilog nije objavljen u Regionalnom dnevniku niti u drugim emisijama, a kada sam novinarku Ljuštinu pitao putem mobitela kad će to biti objavljeno, rekla mi je da ne brinem, da ona radi svoj posao, ali da će biti objavljeno kad joj dostavim broj mobitela Vilija Vukića.

Na to sam joj kazao da ja njegov broj mobitela nemam, ali da bih joj ga dao da imam, te je uputio da u svezi toga pita zamjenicu ravnatelja koja bi trebala imati njegov broj.

Prilog nije objavljen ni idući dan, do šefa Centra Zadar, Ante Kolanovića, nisam mogao doći, a danas sam probao ponovno kontaktirati Žanu Ljuština putem mobitela, ali je stalno nedostupna jer me očito blokirala iz meni nepoznatih razloga jer sam s njom od prvog dana ljubazno i korektno kontaktirao, a u HRT centru Zadar se satima nitko ne javlja pa je očito da žele sakriti istinu pod svaku cijenu, što je sramotno i nedopustivo, o čemu ću izvijestiti čelništvo HRT-a, Hrvatsko novinarsko društvo, ali i sve druge relevantne hrvatske institucije s ciljem zaštite ljudskih prava i medijskih sloboda uz naglasak na ono najbitnije – da HRT konačno mora postati javna televizija, odnosno javni servis građana što sada očito nije, a to se vidi i na mom primjeru, ali i na mnogobrojnim drugim primjerima gdje se izvješćuje jednostrano, neprofesionalno i neobjektivno.

Smatram da se radi o neprofesionalnom postupku dotične novinarke na štetu ugleda HRT-a jer očito pokušava zataškati istinu o određenim nepravilnostima koje sam iznio u svezi Prenoćišta. Iznio sam slučaj neprihvatljivog postupanja prema beskućniku, hrvatskom branitelju Viliju Vukiću, ali ima i drugih nepravilnosti o kojima bi se moglo govoriti.

Ako su joj potrebni akteri može ih saslušati u svako doba ako želi, međutim dojam je da dotična novinarka ne želi da se govori o ovom nemilom događaju nego je htjela dati samo izjavu zamjenice ravnatelja po kojoj nema nikakvih problema u Prenoćištu što naravno nije istina, ali pošto sam se zatekao tamo i ja, uzela je i moju izjavu, a pošto je moja izjava bila vrlo eksplicitna u svezi kršenja ljudskih prava beskućnika Vilija Vukića, očito to toj novinarki nije odgovaralo da objavi iz tko zna kojih razloga.

To je neprofesionalno i nekorektno od nje jer se pokušava sakriti istina, a HRT kao javni servis građana mora objektivno i nepristrano prikazivati probleme u društvu, jer taj servis plaćamo mi građani RH i jer to nije državna niti privatna televizija, nego dakle javna, pa ima posebnu odgovornost prenositi činjenice o određenim događajima i problemima na objektivan, profesionalan i korektan način.

Stoga Vas molim da utvrdite zašto je novinarka na taj način postupila jer to je nedopustivo i po zakonu o medijima i Ustavu RH, te da se taj prilog objavi na objektivan, profesionalan i nepristran način kako bi priličilo javnoj televiziji kao javnom servisu građana.

Napominjem da sam se jučer obratio putem mobitela i povjereniku HRT-a, Tomislavu Radiću, koji me također savjetovao da mogu uputiti prigovor HRT-u u svezi navedenog.

S poštovanjem uz srdačan pozdrav,

Ivan Gaćina, mag. ing. comp., Ante Starčevića 15 D, 23000 Zadar

P.S. Na HRT-u Centrala u Zagrebu, odbijaju me spojiti s uredom glavnog ravnatelja, gosp. Roberta Šveba, i s uredom glavne urednice, Rahele Štefanović, pa se pitam kako mi građani ne možemo doći do nadležnih u javnom servisu kojeg svi plaćamo.

U Zadru, 29. prosinca 2022.

Dostavljeno:

  • Hrvatska radiotelevizija, Prisavlje 3, 10000 Zagreb: n/r Dijana Čović, urednica, n/r Tomislav Radić, povjerenik, n/r Robert Šveb, glavni ravnatelj, n/r Rahela Štefanović, glavna urednica, n/r Tomislav Štengl, urednik Prisavlje 3 10000 Zagreb
  • HRT centar Zadar 112. brigade 5/II, 23000 Zadar: n/r Žana Ljuština, novinarka, n/r Ante Kolanović, rukovoditelj
  • Hrvatsko novinarsko društvo, Perkovčeva 2, 10000 Zagreb: n/r Hrvoje Zovko, predsjednik
  • Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava, Domagojeva 16, 10000 Zagreb: n/r Ivan Zvonimir Čičak, predsjednik
  • DAVID – Udruga građana za zaštitu ljudskih prava, Ivana Meštrovića 8, 47107 Karlovac: n/r Boris Stanojević, predsjednik

 

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon