ZAŠTO JE HRVATSKI BRANITELJ I DRAGOVOLJAC OSTAO BEZ PRENOĆIŠTA U ZADARSKOM CARITASU?

Tekst: Ivan Gaćina

Foto: Panopticum

Hrvatski branitelj i dragovoljac Domovinskog rata, Vili Vukić, (bivši) korisnik Caritasovog Prenoćišta za beskućnike „Sv. Vinko Paulski“ u Zadru, nedugo nakon što se požalio uredništvu Zadarskog lista na određene nepravilnosti, ostao je bez prenoćišta. Naime, Vukiću su u više navrata u Prenoćištu nestajali hrana i pribor za kuhanje, a koje je kupio od vlastitih sredstava, odnosno vojne pomoći.

Poznajem Vilija Vukića oko 4 mjeseca i moram posvjedočiti da po naravi nije svadljiv niti nasilan, već naprotiv, prijateljski raspoložen prema ljudima, pomaže im, savjetuje ih po potrebi i dijeli ono malo što posjeduje pa mi je tako u više navrata poklonio svoju hranu, odjeću i obuću.

Uz niz nepravilnosti koje se događaju u i oko Prenoćišta, Pučke kuhinje pa i samog Caritasa, najveći problem su očito ljudski odnosi. Nedugo nakon 18. 11. 2022., kada je Zadarski list objavio članak „Beskućniku iz prenoćišta nestali hrana i pribor za kuhanje“  (https://www.zadarskilist.hr/zadar-zupanija/zadar/beskucniku-iz-prenocista-nestali-hrana-i-pribor-za-kuhanje), beskućnik Stjepan Vuković zakačio se s Vilijem Vukićem, nakon čega je došla prijava na Prekršajni sud u Zadru, a Vukić ostao bez prenoćišta pred sami početak zime i to neposredno nakon što se požalio na nepravdu i nepravilnosti u sustavu.

Naglašavam da u RH, koja je praktički opljačkana zbog umreženog kriminala i sveprisutne korupcije, imenovani sud olako, bez ulaženja u meritum i povod, donosi nakaradne, moglo bi se reći tragikomične presude i zaključke, zbog čega je Vuković, svadljivi Slavonac, koji gotovo svakodnevno podiže decibele, napada i psihički maltretira druge beskućnike i dalje korisnik Prenoćišta, dok je Vukić završio bogzna gdje.

Iako mi nije poznato tko je Vukiću krao hranu i pribor za kuhanje, danas, 21. 12. 2022. oko 7 sati ujutro čuo sam kako je Vuković grmio na Ižanina Nenu Olića da će mu baciti pribor za kuhanje kave jer ga živcira njegovo kuhanje, a tu viku i psihičko nasilje čuli su i drugi beskućnici te prisutni zaštitar.

Uspoređujući njihova prezimena, reklo bi se da je Vuković htio dokazati Vukiću da je veći vuk od njega, dok su vladajuće strukture pokazale da imaju još čvršću vilicu i da čovjek očito nema druge opcije nego držati jezik za zubima jer ga u pozadini vreba čopor vukova.

Zanimljivo je da je Prenoćište 2012. godine primalo i do 16 beskućnika, dok ih je trenutno svega 8, iako je ekonomska i socijalna situacija mnogo teža u zadnje 3 godine. Napominjem da su ovih 8 beskućnika raspoređeni u sobama 6+2 (bilo ih je 6+3 skupa s Vukićem).

Da, dok se Vukić borio za domovinu, Vuković se bori kako bi „privatizirao“ određene prostore Prenoćišta. Vukića je očito provocirao jer su bili cimeri, a sad na sličan način vrijeđa jedinog preostalog cimera Olića i pokušava mu nanijeti štetu. Mene psihički maltretira iz tko zna kojeg razloga, vjerojatno zbog korištenja istog toaleta.

Pitam se hoće li trenutni broj beskućnika nastaviti padati zbog prepirki s vukovima ili će Caritas napokon poraditi na poboljšanju humanih odnosa, jer lako je propovijedati (na oltaru) o dobroti i kršćanstvu, a skrivati se, ograđivati, oglušivati i žmiriti pred nepravdom.

Nadalje, nije mi jasno koja su to određena pravila koja moraju poštivati svi korisnici Prenoćišta kad svatko ima neki svoj ritual, a zaštitari koji pretežito štite svoj posao žmire odnosno reagiraju onda kada im to odgovara. Ne postoji pravilnik koji određuje količinu hrane koja se može unijeti u Prenoćište, to je smiješno, hrana je kvarljiva roba i sigurno je nitko ne unosi u tonama.

Hrvatski branitelji, vi koji ste izgradili Republiku Hrvatsku nad vlastitom krvi i kostima, vrijeme je! Vrijeme je da se razbudite i da uvedete red u državu jer ovakva korupcija i stanje u društvu ne vode k svijetloj budućnosti, već upravo uništenju obitelji i ljudskih vrijednosti.

Ivan Gaćina, mag. ing. comp., Ante Starčevića 15 D, 23000 Zadar

(H.R.H. H.E. Pangeran Prince Love YM Dato Rdo. Sri Academician Amb. Prof. Dr. Kt Exp. LM GM Genius Ivan Gaćina)

Zadar, 21. prosinca 2022.

Dostavljeno: Zadarski list, Portal Panopticum, Ulične svjetiljke, Hrvatska mreža za beskućnike, Ministarstvo hrvatskih branitelja. Državni inspektorat Republike Hrvatske – Ispostava u Zadru, Općinskom sudu u Zadru, Zagrebačka nadbiskupija, Caritas Zagrebačke nadbiskupije, Zadarska nadbiskupija, Caritas Zadarske nadbiskupije, Pučka pravobraniteljica, Ured predsjednika Republike Hrvatske

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon